Topjudoka Do Velema (19) zorgde voor ophef door de Kroatische nationaliteit aan te vragen, waardoor de Voorburgse door de Nederland judobond meteen werd verbannen van alle toernooien. Heeft ze nu wel of niet een goede keuze gemaakt? In een exclusief interview met onze krant gaat de jonge topsportvrouw in op haar keuzes, doelstellingen en de Olympische Spelen.

Door Nico Mos.

 “Ik had altijd al iets met het land Kroatië. De mensen, het land, de mentaliteit en door de vele toernooien die ik daar speelde, hield ik er veel vrienden aan over”, legt Do Velema uit. ,,Na mijn blessure op het WK had ik veel tijd om alles eens op een rijtje te zetten. Wat wil ik nu eigenlijk? Daarna ben ik tot de conclusie gekomen, dat ik het in Nederland niet zo naar mijn zin had. Daarbij kreeg ik niet die ondersteuning die ik nodig had om mij te ontwikkelen en ook niet de mogelijkheid om mijn kwaliteiten te laten zien op de (grote) toernooien.

De judobond

“De Nederlandse judobond is erg lastig,als je (nog) geen senior bent,’’ vervolgt Venema. ,,Zij ziet niet zoveel in de ontwikkeling van junioren. Hoe voor mij 2016 eruit komt te zien? Had het mijn jaar moeten worden op de Olympische Spelen 2016?. Op dit moment weet ik nog sportief gezien nog niet wat ik van 2016 kan verwachten. Ik wacht nu eerst nog op mijn paspoort en het moment dat de Nederlandse judobond mij vrijgeeft om voor Kroatië uit te kunnen komen. Trouwens, de judobond wilde mij in het geheel niet helpen met de overstap, en om het mij lastig te maken, heeft de bond mij voor maar liefs drie jaar uitgesloten, zodat ik niet zou kunnen judoën op grote toernooien. Wanneer ik mijn paspoort binnen heb, zal de Kroatische Federatie er alles aan doen om mij zo snel mogelijk wel naar toernooien te kunnen sturen. Mijn laatste (aansprekende) prijs dateert alweer van 2014. Op een internationaal Duits toernooi in Erfurt behaalde ik de bronzen medaille. In 2015 won ik alleen een gouden medaille op een regionaal toernooi. Ik had simpelweg niet meer de mogelijkheid om andere grotere toernooien mee te doen”.

Drie jaar geleden was het vinden van sponsoren een moeilijk verhaal. 

,,Daar is nog steeds weinig verandering in gekomen,” aldus de Voorburgse, die haar droom om op deelname aan de Olympische Spelen in Rio dit jaar uiteen ziet spatten, maar zich volop gaat concentreren op de Spelen in 2020. ,,Maar mijn Kroatische club ondersteunt mij volledig en daarbij krijg ik, zodra ik het Kroatische paspoort heb, ook ondersteuning van de Kroatische Federatie. Dat wordt om het moment om mezelf echt goed door te ontwikkelen.”

foto facebook: Do Velema is zeer populair bij de jeugd. Hier ging ze op de foto met Amy van Lawick van Pabst.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!