Voorburgs Dagblad is maatschappelijk betrokken en investeert zodoende graag in jonge ondernemers door hen te volgen. Zij zijn tenslotte de ondernemers van de toekomst. Hoe vergaat het hen en wat houdt de jonge vakman zoal bezig?

De 20-jarige Dex van den Berg dwingt respect af op de wijze hoe hij allerlei onderhoudsprojecten volbrengt en coördineert. Zo stuurt hij op dit moment diverse mensen aan. Hij is pas anderhalf jaar als ondernemer actief. Dit zou het begin van een spannend jongensboek kunnen zijn.

,,Het is niets voor mij om de hele dag achter een bureau te zitten’’, vertelt Dex. ,,Daar werk ik echt nerveus van. Ik rolde er spelenderwijs in om zelf klussen te gaan doen. Zo is het allemaal begonnen.’’

Dex deed dingen als gevelreiniging, dakbedekking en schilderswerk. Het werd zo druk dat hij meer mensen er bij ging betrekken. Zo werd hij op een gedoceerde manier op zijn achttiende fulltime ondernemer. Zijn bedrijf is terug te vinden via www.db-vastgoedonderhoud.nl

,,Ik heb inmiddels met mensen van alle leeftijden te maken’’,  zegt hij. ,,Hoe ik dit heb geleerd? Mijn vader is van huis uit aannemer. Zo krijg je bepaalde zaken dus mee. Ik houd er van om dingen te regelen, contact met klanten te hebben en adviezen te geven. In bepaalde zaken neem ik echt projecten aan. Het komt ook voor dat dat ik plotseling verschijn bij allerlei calamiteiten.’’

,,Het wordt nu kouder op het dak’’, vervolgt Dex. ,,Ik kijk bij wijze van spreken veertig keer per dag op buienrader hoe de dag gaat verlopen. In deze periode van het jaar moet je echt met de weersomstandigheden rekening houden’’.

In de loop der tijd bleek dat zijn onbevangen manier van werken van de jonge ondernemer een grote doelgroep bereikte. ,,Buren zagen dat het werk er straks uitzag’’, lacht Dex met enige trots. ,,Zij gingen toen eens informeren. Ontevreden klanten? In begin had ik daar echt moeite mee. Ik voelde me wel eens persoonlijk aangevallen. Toen leerde ik om dat steeds vaker op een goede manier los te laten. Ik houd er van om problemen op te lossen als de situatie daarom vraagt. De variatie van iedere dag trekt me enorm aan’’.

Spontaan begint Dex over de reguliere BTW-aangifte. ,,Ik dacht echt: ‘waar gaat dit over? Zoveel geld naar de belasting brengen? Het hoort er dus allemaal bij’’, aldus Dex. ,,Ik doe in principe alles zelf, want ook dit vind ik leerzaam. Ik ben bezig om mijn opleiding van bedrijfsadministratie af te ronden. Het is overigens opvallend hoe mensen bij, mede vanwege mijn leeftijd, graag willen helpen. Dit is niet alleen met de administratie het geval, maar ook bij de uitvoering van de projecten. Dat is mooi om te ervaren. Ik houd niet alleen van dit vak, maar ook van de mensen met wie ik om ga’’.

foto VD. Emiel Zuidgeest feliciteert Dex van den Berg met een geslaagd project.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!