De kleine denkers uit de Keukenkampioen Divisie

7 December 2018, 16:49 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het is feitelijk een kolderiek discussie: onder aanvoering van met name Sparta werd bezwaar gemaakt tegen het spelen van wedstrijden in de Keuken kampioen Divisie in de zogenaamde interlandweken, waar Oranje, Jong Oranje en andere vertegenwoordigende elftallen hun wedstrijden afwerken.

Veertien van de zestien clubs in de KKD besloten vorig jaar dat het goed zou zijn om de eigen competitie door te laten lopen in de interlandweken. Zo kun je later in het seizoen beginnen en voorkom je veel wedstrijden op bijvoorbeeld de maandagavond. Een breed gedragen wens.

En ook bij de tussentijdse evaluatie was er louter waardering en lof. Want ja, vrijwel iedere club heeft wel een (jeugd) international in de gelederen en toch werd voor doorspelen in de interlandperiode gekozen. En dan degradeert Sparta door eigen falen en komt het in geweer tegen een besluit waar vrijwel niemand bezwaar tegen maakt.

Dat wordt nu naast Sparta gesteund door de Jong Elftallen in de KKD: Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht plus FC Twente, FC Den Bosch en N.E.C. Feitelijks is het een discussie van niks. Want als bijvoorbeeld diezelfde spelers geblesseerd of ziek zijn hoor je er niemand over. Nee, louter en alleen omdat een aantal traditieclubs uit de Eredivisie zijn gedegradeerd naar de KKD wordt het vuurtje aangewakkerd. Een beetje club gaat uit van eigen kracht en ambitie. Die maakt zich niet druk over het missen van een speler meer of minder. Dat kan bij en sport als voetbal nu eenmaal het geval zijn.

Nog nooit heeft een club bij de KNVB aan de bel getrokken als een (ster) speler zwaar geblesseerd is geraakt, dan hoor je niemand over competitievervalsing en het moeten missen van een speler. En: Je kunt Jong Ajax tegen komen op kunstgras of op een regenachtige avond op gras. Wat is dan competitievervalsing of bevoordeling?

Betaald voetbal speel je voor de fans en wat blijkt: in de speelrondes dat er wedstrijden in de interlandperiode worden gespeeld neemt de belangstelling voor de wedstrijden in de KKD enorm toe, zeker ook op televisie.

In interlandweken stijgt het aantal kijkers van rond in totaal 400.000 kijkers naar 1.2 miljoen kijkers, met een uitschieter in speelronde 14 met bijna 1.6 miljoen kijkers. Het schakelprogramma scoort beter, de livewedstrijd scoort beter en de samenvattingen scoren beter. Dat moet toch te denken geven. Cijfers liegen niet.

Goed voor de uitstraling en beleving in de competitie en goed voor de commerciële waarde van de KKD. Iedereen wint zo zou je zeggen: supporters, sponsors en de telvisiezenders die veel geld betalen om de wedstrijden te mogen uitzenden.

Maar nee, dan komt de typisch Nederlandse ja maar als-mentaliteit weer om de hoek kijken. Daar zijn vooral trainers en technisch directeuren sterk in. Als de technische mensen steevast 100 euro in de pot zouden moeten stoppen bij het gebruik van een excuus als ‘ja maar’ dan waren de geldzorgen bij de clubs in de KKD snel voorbij.

Wijzen naar anderen is altijd makkelijker dan de hand in eigen boezem steken. Want ook op volle sterkte verloor Sparta gewoon kansloos bij nummer laatst Helmond Sport. Toen hoorde je niemand over competitievervalsing.

Feitelijk gaan de maatregelen in de KKD nog niet ver genoeg. Om een extra aantrekkelijk en onderscheidende competitie te zijn, moet de KKD nog verder kijken dan alleen het spelen van wedstrijden tijdens interlandweken. Het moet niet slaafs groter broer Eredivisie volgen, maar juist de competitie heel anders programmeren. Bijvoorbeeld door midweekse rondes in schoolvakanties op de woensdagmiddag, een dubbelprogramma met Pasen en het doorspelen in de kerstperiode. Zo krijg je maximale aandacht voor je competitie en creëer je een eigen gezicht en karakter.

Daar moeten de clubs in de KKD zich druk over maken in plaats van een paar gemiste spelers.

In Nederland Polderland is nu weer een compromis bereikt waar niemand vrolijk van wordt en waar met name de supporters de dupe van worden: wil je als club niet spelen in interlandweken, dan moet je op maandagavond inhalen en krijg je een dubbelprogramma in het weekeinde erop (vrijdag/maandag). Wie wordt daar nu wijzer van?

Het is een papieren oplossing en tegelijkertijd een farce. Alom tevredenheid in de vergaderzaal van kleine denkers, die verzuimd hebben te kijken naar de ontwikkeling van de eigen Divisie en de belangen van supporters, sponsors en zenders.

En tot slot: de waarde van een speler wordt mede bepaald door zijn talent en talent wordt ook gemeten aan een uitverkiezing voor nationale teams. De clubs zouden trots en blij moeten zijn met een uitverkiezing want het verhoogd marktwaarde van spelers.

Of telt geld, trots en meerwaarde niet voor clubs in de KKD?