Ingrid Blom is samen met Alfred van Kesteren en Oscar van Schijndel compagnon van het Veur Theater en restaurant ‘De Heerlijkheid’ aan het Damplein in Leidschendam. Tijdens het Rondje Damcentrum ging journalist Bart Bakker daarom eens met het drietal om de tafel. Een bijzondere avond in ‘De Heerlijkheid’ volgde dat als ‘Dé smaakvolle Huiskamer van Leidschendam’ mag worden beschouwd waar het vaak druk is, maar vrijwel altijd plek is om betaalbare en heerlijke gerechten te nuttigen. De laagdrempeligheid valt meteen op als de gasten binnenkomen. Er is vaak een blik van herinnering en iedereen wordt door de medewerkers uiterst vriendelijk benaderd.

Aan de ronde tafel in ‘De Heerlijkheid’ zocht Bart Bakker naar de basis en de achterliggende reden van hun huidige succes. Want ‘De Heerlijkheid’ is niet meer weg te denken in Leidschendam-Voorburg.  Sterker nog, hier moet je gewoon een keer zijn geweest voor het bijna ultieme huiskamergevoel. Vooral als je een avondje geen zin hebt om te koken, je partner wilt verrassen, tussentijds aan je relatie wilt werken of iets hebt te vieren.

Het begin….

afbeelding-vb-3,,We zijn zeven jaar geleden gestart’’, vertelt Ingrid. ,,Hoe ik hier ooit terecht ben gekomen? Ik heb 25 jaar op diverse fronten in de uitzendbranche gewerkt. Door een aantal onzekere factoren besloot ik om dingen in mijn leven te gaan veranderen. Ik werkte op dat moment als vrijwilligster bij Alfred in theater Camuz achter de bar. Vervolgens is het plan ontstaan om een ‘huis-tuin en keukenrestaurant’ te gaan beginnen. Een gezellig restaurant waar je een biefstukje, sateetje en een varkenshaasje kunt eten. Zoiets was er toen niet in het Damcentrum’’.

Gouden formule

afbeelding-vb-3Dromen zijn geen bedrog, want samen met Oscar van Schijndel en Alfred van Kesteren (foto),  begon Ingrid Blom ‘De Heerlijkheid’. Het bleek een gouden formule. Vanaf het eerste moment mochten ze vele gasten begroeten. ,,Oscar en ik waren door het Veur Theater reeds ondernemer in het Damcentrum’’, zegt Alfred van Kesteren. ,,Ingrid zat bij toneelgroep ‘De Gezellen’. Er was een goede klik, waardoor we het avontuur zijn aangegaan. Met ons boerenverstand zijn we ‘De Heerlijkheid’ begonnen.  In het begin hebben we uiteraard veel van het horeca-vak moeten leren’’.

De eerste dag….

Plotseling valt er even een stilte aan tafel. ,,Ik zal nooit mijn eerste dag als kok in de keuken vergeten’’, denkt Alfred hardop. ,,Ik moest enorm wennen aan de logistieke processen als je veel gerechten klaarmaakt. We hebben daarna meteen een ad-interim kok aangesteld die ons wegwijs heeft gemaakt. Het is dus allemaal in orde gekomen’’.

Ritme

,,Al vrij snel hadden we het goede ritme te pakken ’’, aldus Ingrid. ,,Het grote voordeel is dat je met z’n drieën bent. We hebben allemaal de handen uit de mouwen gestoken. Bij discussies is er altijd een meerderheid. Dat is eigenlijk wel heel makkelijk. In de loop der jaren kun je lezen en schrijven met elkaar. Ik zit hier dan ook in alle opzichten met een blij gevoel. Jong en oud zijn als gasten bij ons te vinden. Ook komt het voor dat er groepen komen eten. Hier hebben we de perfecte gezellige locatie voor’’.

afbeelding-vb-3

Oscar van Schijndel (foto) luistert aan de bar overigens geïnteresseerd mee. ,,Helemaal eens’’, is dan ook zijn treffende commentaar. ,,We zijn best een uniek drietal die met elkaar iets moois tot stand heeft gebracht.

Gastvrij

Naar gelang de avond vordert, blijkt dat het ‘Huiskamer-gevoel’ in ‘De Heerlijkheid’ steeds meer overheerst. De bediening is zo gastvrij en de gerechten zijn zo goed dat dit smaakt naar meer. ,,Als ik geen zin heb om op een doordeweekse avond te koken, ga ik hier naar toe’’, reageert gast Monique Brus dan ook. ,,Goedkoop, betaalbaar én gezellig zijn voor mij echt de kernwoorden’’.

De Voorburgse heeft gelijk. Iedereen voelt zich op zijn gemak en de sfeer is bijzonder ongedwongen. ‘Lekker eten voor niet al teveel geld, is een passende slogan’ voor ‘De Heerlijkheid’. De menukaart is overigens recentelijk gewisseld. Ook dat is de moeite waard voor de vaste gasten om weer langs te komen.

Specialiteiten

,,Onze specialiteiten laten we op de kaart staan’’, zegt Ingrid. ,,Zo hebben wij met onze saté, die bekend staat als de lekkerste van Leidschendam, een goede naam opgebouwd. Je probeert echter af en toe iets nieuws, want we willen blijven verrassen. Iedereen is uiteraard van harte welkom om onze vernieuwde kaart uit te proberen’’.

‘De Heerlijkheid’ is  gevestigd aan het Damplein 1 in Leidschendam en is geopend van woensdag tot en met zondag van 16.30 uur tot plm 22.00 uur. Op maandag en dinsdag is er gelegenheid voor een besloten bijeenkomst. Loop daarom eens naar binnen of bel 070- 320 3080 voor een reservering.

afbeelding-vb-3

foto VD: Het team van ‘De Heerlijkheid’ bestaande deze avond uit Lisanne van de Houwen, Meike van Kempen, Alfred van Kesteren, Oscar van Schijndel, Ashley Rosa Sobral,  Kian van Holst en Ingrid Blom.