Dat doet hij anders nooit...

2 November 2018, 07:01 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Rolf van der Toorn van Van der Toorn Personenschade vertelt over belevenissen in zijn vak als letselschadespecialist. Hieronder volgt een verhaal over een agressieve hond.

Kom je op bezoek bij vrienden en wil je gezellig koffiedrinken op de bank, springt er opeens een agressieve hond in je nek. Uit het niets. Dat overkwam een jonge vrouw. Toen ze binnenkwam had ze eerst de hond nog lief geaaid. Ze had de aanval totaal niet zien aankomen. De hond beet  in haar hoofd en arm en ze moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Ze houdt hier mogelijk blijvend letsel aan over. Vreselijk natuurlijk. De eigenaar van de hond is er ook kapot van.

Agressieve Hond?

Het was een hondenras dat helaas wel vaker wordt genoemd als het om bijtwonden gaat.  Ook hadden buurtbewoners al bij de wijkagent aangegeven dat de hond agressief was, vooral naar andere honden. De politie had geen melding gekregen van een hondenbeet, dus was er geen actie ondernomen. Er kan in de meeste gemeenten pas worden ingegrepen als er daadwerkelijk wordt gebeten.  Heel jammer inderdaad, er kan veel meer aan preventie worden gedaan.

Melding doen bij de politie?

Is een melding doen bij de politie dan zinloos? Nee, zeker niet. In sommige gemeenten is er een hondenteam, dat met de eigenaren gaat praten. Zo’n gesprek kan een bijtincident helpen voorkomen. Als er al gebeten is,  kan de politie besluiten de hond te laten muilkorven en in de meest ernstige gevallen krijgt de hond een spuitje.  In dit geval had de hond nog nooit iemand gebeten en is na het bijtincident meegenomen voor een gedragsonderzoek. Justitie beslist  op basis van dit onderzoek wat er met de hond gaat gebeuren.

Landelijk beleid?

Het zou natuurlijk mooi zijn als alle gemeenten hetzelfde  bijtprotocol hadden. Dan is het voor de burger duidelijk wat het gevolg is van een melding. Nu zijn er veel verschillen, want iedere gemeente mag zijn eigen beleid maken in een APV. Eigenlijk  zijn de problemen hiervoor te complex. Er zou bijvoorbeeld meer aan preventie gedaan kunnen worden. Nu gebeurt dat te weinig.  Een gemiste kans;  gedragstherapie of een cursus kan een het baasje en de hond heel goed helpen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hopelijk gaat de overheid na dit ernstige bijtincident weer om de tafel zitten om een landelijk beleid over hondenbeten te maken. Zo kan er uit dit vreselijke incident toch nog iets goeds voortkomen.

Bij Van der Toorn Personenschade zijn wij thuis in de wirwar van de regels omtrent aansprakelijkheid. Heeft u letsel opgelopen en vraagt u zich af wie aansprakelijk is? Neem gerust contact met ons op en wij helpen u graag verder.