Nu het einde van 2016 begint te naderen, kunnen we langzaam de balans opmaken van wat er op evenementengebied het afgelopen jaar allemaal is gebeurd in onze gemeente.

Twee jaar geleden begon ik met een stel creatieve vrijwilligers de Stichting Leidschendam-Voorburg in Beweging. Een evenementenstichting met als doelstelling publieksevenementen te organiseren die goed zijn voor het imago van onze gemeente en deze te koppelen aan sociale evenementen voor vergeten doelgroepen. Onze drijfveer was om wat leven in de brouwerij te brengen, omdat er op dat moment veel te weinig evenementen in onze gemeente waren. Vlietpop was net verdwenen, de Koepelconcerten waren er niet meer en de Vlietdagen dreigden op dat moment ook van de kaart te verdwijnen. Een gemeente met meer dan 70.000 inwoners, zonder groot festival? Dat kon echt niet!

Uit deze stichting en doelstelling werd A Walk in the Park geboren, dat gelukkig goed aansloeg. Dit evenement werd gekoppeld aan een meezingbrunch waar 300 eenzame ouderen gratis een fantastische middag hebben beleefd. Omdat wij dus graag leven in de brouwerij zien, zijn we ook blij om te zien dat er ook allerlei andere initiatieven van de grond zijn gekomen zoals bijvoorbeeld Voorburg Jazz Culinair en de Santarun die 17 december plaatsvindt in het Huygenskwartier.

Als je hierbij de Stompwijkse Paardendagen, het Cultureel Zomerfestival, de herboren Vlietdagen en de komst van een internationaal sportevenement als de Eneco Tour optelt, dan kan je concluderen dat we in 2017 staan voor een heus festivalseizoen! Ook goed om te zien is dat de ondernemers en betrokkenen weer volop enthousiasme tonen en ook de gemeente er alles aan doet om iedereen te helpen die met een leuk initiatief komt. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een nieuw evenementenbeleid dat gaat zorgen voor meer duidelijkheid en versoepeling van tijdrovende processen rondom bv. de vergunningsaanvraag.

Loopt dan nu alles op rolletjes, is er weer genoeg te doen in onze gemeente en kunnen we achterover zitten?

Zeker niet! Want we hebben nu met deze festivals een basis gelegd om met zijn allen volgend jaar mensen te trekken vanuit de gehele regio en van deze evenementen een nog sterkere citymarketingtool te maken voor Leidschendam-Voorburg. Daar profiteren straks ook ondernemers van door nieuwe bezoekersstromen en daarom moeten we er met zijn allen de schouders onder blijven zetten. Ik merk om me heen als ik buiten de gemeente ben dat de mensen beginnen te praten over die voorheen saaie slaapgemeente onder de rook van Den Haag, waar de laatste tijd toch ineens wel erg veel leuke dingen gebeuren.

Goed om te horen, een leuk begin, maar we zijn eigenlijk pas net begonnen

Dave Fisser