Met volle overtuiging en passie voor theater streeft de Stichting Het Veur Theater, samen met de hulp van een groep vrijwilligers, naar het behoud van het theater in Leidschendam Centrum. ,,De ongesubsidieerde start in 2013 was een financieel risicovolle onderneming die goed besturen vergt”, aldus theaterdirecteur Oscar van Schijndel. ,, Nu, halverwege het vijfde seizoen, kan worden gezegd dat de resultaten bemoedigend zijn. Het theater heeft inmiddels een aanbod van ruim 120 voorstellingen per seizoen in cabaret, muziek, jeugd, toneel en film met een bezetting van meer dan 75% afgelopen seizoen en zelfs 92% voor de eerste helft van het huidige seizoen. In 2017 bedroeg het totaal aantal activiteiten (voorstellingen, culturele en commerciële verhuren etc.) ruim 350”.

Van Schijndel: ,,Het theater draait echter wel met verlies en de financiële basis is kwetsbaar; ruimte voor extra activiteiten of bijvoorbeeld onderhoud aan de theaterspots of het interieur is er niet, alsmede een budget voor publiciteit, personele ondersteuning of vrijwilligersbegeleiding. Binnen de programmering komt de continuïteit van onder andere de klassieke- en jeugdvoorstellingen in gevaar. Het theater is de afgelopen jaren meerdere malen gesteund door (lokale) fondsen en incidentele bijdragen van de Gemeente(raad), maar die grens wordt nu bereikt. Daarom heeft Het Veur Theater in mei 2017 om een structurele bijdrage per 1 januari 2018 gevraagd. Met een brede programmering van minimaal 5 disciplines voor verschillende doelgroepen, samenwerking met plaatselijke culturele instellingen, de bezettingsgraad, deelname aan het cultuurmenu en samenwerking met het vrijwilligerspunt, voldoet het theater aan de subsidiecriteria zoals vermeld in het subsidiebeleidskader”.

Eind december heeft het theater, na een half jaar wachten, te horen gekregen dat de aanvraag door het college zal worden afgewezen omdat het huidige college geen uitspraken wil doen over de toekomst en dus de subsidie aan de theaters. Het college wil dit overlaten aan het nieuwe college van na de gemeenteraadsverkiezingen in maart. ,,Dit is te laat voor de programmering van seizoen 2018-2019 en dit zal betekenen dat er in ieder geval gesneden moet worden in de programmering”, treurt Oscar van Schijndel. ,,Minder maatschappelijke activiteiten zullen plaatsvinden en er minder publiciteit gemaakt kan worden. Het bestuur van Stichting Het Veur Theater hoopt echter op tijdelijke steun van (lokale) fondsen voor het nieuwe seizoen en kijkt uit naar het nieuwe college met het oog op de verdere toekomst”.

foto Oscar van Schijndel archief.

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!