Chantal Deen, 46 jaar en getrouwd en moeder van twee kinderen, overwon een ernstige ziekte. Ze schreef er een boeiend boek over, genaamd ‘Gewoon K’. Ze belicht voor onze krant haar belevenissen. ,,Ik ben een angsthaas en een hypochonder. Dan krijg je te horen dat je borstkanker hebt. Geloof mij dat is geen toffe combinatie. Om die chaos in mijn hoofd een plek te geven ben ik gaan schrijven.

Op het moment dat ik te horen kreeg dat ik borstkanker had trok mijn geest vacuum. Alles om mij heen verstilde en verstomde. Alle reden was weg. Alsof je op je rug in het zwembad ligt met je oren onder water. Je hoort de mensen nog wel praten maar verstaat er helemaal niets van. Twee weken heb ik als een zombie zo rond gelopen. Ze zagen namelijk nog een plekje op mijn lever dus de behandeling kon nog niet beginnen. Vanaf het moment dat de eerste angst was ingezonken schoot ik in de overlevingsstand. Ik handelde net als voorheen, misschien nog wel koeler en meer zakelijker. Immers, een mens moet dingen regelen. Bankzaken bijvoorbeeld. Manlief en ik hebben gescheiden rekeningen. Zorgen dus dat A bij mijn geld kan. Oh ja, ook nog even snel een nieuw rijbewijs regelen niet omdat het kan maar omdat het moet. Ik was feitelijk bezig mijn leven te ordenen maar dan voor het einde van mijn leven en niet voor het begin. Wanhoop, angst, verdriet maar ook liefde.

Het was borstkanker in rechterborst, geen uitzaaiingen. Pjieuw, dat was mazzeltje nummer een, geen uitzaaiingen. Op de lever zat en zit nog steeds een wijnvlek. Jáhá, een wijnvlek op mijn lever. Een kluwen vaten vertroebelde het zicht op mijn lever. Het resultaat was een behandelingsplan: 15 chemo’s, imunnotherapie, borstbesparende operatie en 21 bestralingen. Klaar voor de start?! Af!Fear does not stop, death it stops life.

Chantal

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!