Het CDA gaat praten met de directie van ziekenhuis Antoniushove over de voorgenomen sluiting van de spoedeisende hulp. ,,Wij zijn van de menselijke maat. Hoe kun je nou zorg in de buurt garanderen, als mensen die met spoed hulp nodig hebben in het weekend, helemaal naar het Westeinde in Den Haag moeten?,” zegt CDA-raadslid Aart Paardekooper

Met name voor ouderen en gezinnen met kinderen is het veel langer reizen.’ Het CDA wil van de directie van het ziekenhuis niet alleen uitleg over het plan, de partij wil ook weten of het ziekenhuis alternatieven heeft. Daarnaast wil het CDA weten wat de directie gaat doen richting indieners van de 1300 handtekeningen tegen sluiting van de spoedeisende hulp.

Het CDA vindt de voorgenomen sluiting van de spoedeisende des te vreemder, omdat Antoniushove een sterke band met de gemeente heeft. Onlangs pleitte de directie bijvoorbeeld nog voor behoud van subsidie voor buslijn 47, die ouderen uit de hele gemeente naar (onder andere) het ziekenhuis brengt. Antoniushove bestaat ruim een eeuw en heeft zijn wortels in Voorburg én Leidschendam.

Antonius-Hove Pastor Van Stee, de latere monseigneur Van Stee, nam in 1913 het initiatief om een pension te stichten voor welgestelde ouden van dagen. Dat pension, dat de naam Sint Antonius-Hove kreeg, opende zijn deuren aan het Oosteinde in Voorburg, ter hoogte van de Wijkerbrug aan de Vliet. In het pension werd ook een ziekenzaal opgenomen waar bewoners uit de omgeving terecht konden (zie foto). In juni 1973 verhuisde Antoniushove naar Leidschendam. In 1998 fuseerde Antoniushove met het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag. Volgens het CDA moet de binding van het ziekenhuis met de gemeente blijven, onder meer door behoud van de huisartsenpost.

 

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!