Initiatiefnemer Hans van Ierland is begonnen met het verzamelen van handtekeningen voor het behoud van het Veurgebouw en de kerk als maatschappelijke bestemming op Park Schakenbosch. De eerste 50 handtekeningen (inmiddels 150) zijn als burgerinitiatief aangeboden aan de burgemeester in de hoop dat het daarmee een agendapunt wordt op de raadsvergadering van 31 oktober. In deze vergadering beslist de raad over het ruimtelijk kader voor Schakenbosch.

In de intentieovereenkomst tussen de gemeente en de projectontwikkelaar staan het buurthuis en het gezondheidscentrum uitdrukkelijk genoemd. In diezelfde overeenkomst staat ook dat de gemeente verantwoordelijk is voor de participatie richting de buurt en heeft de wethouder in gesprekken aangegeven om in de visie van de nieuwe omgevingswet met de materie om te willen gaan.

Op de inloopavonden konden burgers dan ook met gele stickers aangeven wat zij van de plannen vonden. Hans van Ierland vindt het jammer dat de burgerparticipatie daartoe is gebleven. Zowel hij als de groep Vlaming, van Vliet en van den Bergen hebben waardevolle ideeën waarover ze zowel met de gemeente als projectontwikkelaar hebben gesproken. Alle ingrediënten zijn volgens van Ierland aanwezig: een projectontwikkelaar met maatschappelijke verantwoordelijkheid en sociale intenties en  betrokken en initiatiefrijke burgers die graag een bijdrage willen leveren.  Het gezamenlijk vormgeven is nog niet gelukt.

“In de discussie tijdens de commissievergadering openbare ruimte ging het hoofdzakelijk over wel of geen sociale woningbouw en het zorgcentrum. Het ontmoetingscentrum en het stukje welzijn lijkt daarmee naar de achtergrond te zijn verdwenen, terwijl dit ook een stukje “social return” zou kunnen zijn.“Met dit burgerinitiatief hopen we dan ook het ontmoeting / wijkleercentrum weer terug op de kaart te zetten” aldus van Ierland.

Stockfoto.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!