Het komt de laatste tijd steeds vaker voor dat onze redactie wordt benaderd met nepnieuws. Het meeste trieste recente voorbeeld is dat het veel besproken afvalbedrijf Avalex een zogenaamde afvalbingo zou opzetten. Naar aanleiding van een tweet ging ook ik voor schut en dacht het om een aardig nieuwtje ging. Ik werd al snel (binnen een uur) door een betrokken redactiemedewerker gebeld dat de Avalex-bingo onder Nep-nieuws viel. Hij gaf meteen ook aan dat de tweetadressen van Avalex waren nagemaakt.

De neptweet over Avalex

Ik baal hier zo van. Sterker nog, ik heb een bloedhekel aan nepnieuws. Het is me al eerder eens overkomen kan ik u verzekeren, maar deze personen die grappig dachten te zijn, staan bij ons op de zwarte lijst. Ik hecht dermate veel waarde aan feitelijke juistheden dat de feiten checken soms meer tijd inbeslagneemt dan het bericht of het nieuws zelf. En dan nog ga ik wel eens de fout in, want het is helaas een tendens van deze tijd om vooral onwaarheden of halve waarheden te verspreiden. Kennelijk hebben nogal wat mensen een bepaald belang.

Tevens maak ik me grote zorgen over het journalistieke vak dat online soms werkelijk alle kanten opschiet. Het komt te vaak voor dat bepaalde media alles op interpretatie doen, zelden of nooit zichtbaar zijn en de grootst mogelijke onzin plaatsen.  Het wordt helemaal irritant als mensen mij er op aanspreken wat collega’s van andere media  publiceren en herhaaldelijk naast de waarheid blijken te zitten. Slecht voor m’n vak en de branche. Wat ooit begon met een dronken speler die in de kantine de telefoon opnam als de krant belde en brulde bij een nederlaag dat ze met 5-0 hadden gewonnen, is een serieus item geworden. Ik vind het een trieste situatie.

Voorburgs Dagblad hecht waarde aan de feiten. Dat moge duidelijk zijn. Mochten er mensen die zijn nepnieuws via persberichten verspreiden, komen er bij ons niet meer aan te pas. In dit opzicht is het AD in de loop der jaren een goede leerschool geweest. Ook daar werd je met de neus op de feiten gedrukt als je verhalen niet klopten. En terecht (!)

Ik ben er trots dat partners ook voor Voorburgs Dagblad kiezen omdat de duizenden lezers ons als een serieus podium beschouwen.

Bart Bakker is journalist en eindredacteur van Voorburgs Dagblad

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!