De gemeente wil dat de provincie de luchthavenregeling voor de helihaven aan de Spoorlaan in Den Haag (nabij Prins Clausplein) niet verlengt. Dat stelt de gemeente in een zienswijze op de voorgenomen verlenging naar 1 april 2020. Het college heeft fundamentele bezwaren tegen een helihaven op deze locatie, waaronder de toename van geluidsoverlast.

De regeling maakt een helihavenplan mogelijk dat haaks staat op de aangescherpte doelstellingen tot CO2-reductie (klimaatdoelstellingen van Parijs). Alternatieve locaties als Rotterdam The Hague Airport zijn ook nog niet onderzocht.

De DCMR heeft veel klachten van omwonenden ontvangen over de helikoptervluchten op 26 en 27 augustus 2017 op deze locatie. Dit toont volgens de gemeente aan dat de vrees voor geluidshinder niet ongegrond is, ook al wordt in theorie voldaan aan de geluidsnormen.

Tijdelijke verlenging van de luchthavenregeling naast het Prins Clausplein schept tot slot een ongewenst precedent waarbij helikopterverkeer in de verdere toekomst wordt genormaliseerd. Stockfoto.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!