De oververhitte huizenmarkt in de Randstad drijft woningkopers tot het uiterste, en brengt ze soms in grote problemen. ,,Hypotheekaanbieders stoken het vuurtje verder op, waarschuwt Vereniging Eigen Huis”, vanochtend in De Telegraaf, die tevens meldde: ,,De belangenclub vreest een steeds groter risico op een kat in de zak. Kopers slaan in hun haast de bouwkundige keuring over en komen te laat achter gebreken. Er is ook geen geld meer om te verbouwen”, aldus zegsman André de la Porte. „Dat is opgegaan bij het bieden.”

,,De gekte op de woningmarkt in Amsterdam is wel als heel erg overspannen te kwalificeren”, reageert Benedikte Zijlstra, directeur van Meijs & Alink NVM Consultancy. ,, Daar krijgen we in Haaglanden wel een staartje van mee, met name voor gewilde jaren dertig herenhuizen op de mooie locaties in Den Haag en deels de Randgemeenten (Voorburg). Een goed onderhouden en modern huis verkoopt met de juiste prijs -en kwaliteit- verhouding is gewild en inderdaad ‘zo’ verkocht”.

,,Maar het geldt zeker niet voor alle soorten en typen onroerend goed”, vervolgt Benedikte Zijlstra. ,,Er staan ook nog steeds woningen langer te koop. Als een huis ‘niet klopt’ dan verkoopt het niet gemakkelijk. Denk hierbij slecht onderhouden woningen of met een hele kleine (of helemaal geen) goede achtertuin of op een minder goede locatie. Een koper is best kritisch. En terecht! Met een goede aankoopmakelaar koop je in ieder geval geen kat in de zak zonder dat je daar bewust van bent”.

foto VD Benedikte Zijlstra.