De huizenmarkt is nog altijd niet geheel in balans. Dit geldt ook voor Leidschendam-Voorburg waar inmiddels een tekort aan huur- en koopwoningen ontstaat. Benedikte Zijlstra, directeur/ eigenaar van Meijs & Alink NVM Makelaardij en Consultancy, is bezorgd over de huidige situatie.

,,Vooropgesteld, ik ben van mening dat iedere makelaar ook een zorgplicht heeft bij de aan- en verkoop van woning’’, aldus Benedikte Zijlstra. ,,Laat ik een aansprekend voorbeeld noemen. Een woning heeft een vraagprijs van 169.000 euro, maar wordt verkocht tegen een prijs van 189.000 euro omdat de vraag momenteel zo groot is. Maar op het moment dat er dan een financiering voor de aankopende partij nodig is, gaat het veelal mis. Indien de koper geen eigen financiële middelen heeft (en dat is bij starterswoningen regelmatig aan de orde) en de taxatiewaarde valt lager uit dan de koopsom, dan komt de koper geld tekort”.

Bank

,,De bank financiert namelijk tot aan de taxatiewaarde”, vervolgt Benedikte Zijlstra. ,,Tot en met 2017 financiert de bank nog 1% extra (101% van de getaxeerde waarde en vanaf 1 januari 2018 nog maar tot maximaal 100% van de taxatiewaarde). Om teleurstellingen achteraf te voorkomen, zowel voor koper als voor verkoper, is transparantie van essentieel belang”.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!