Vrijwel dagelijks wordt onze redactie er op aangesproken dat de gemeente Leidschendam-Voorburg met afvalbedrijf Avalex verkeerde keuzes heeft gemaakt als het gaat om het afvalbeleid. De verantwoordelijke wethouder Floor Kist (GroenLinks) heeft mede hierdoor dan ook een imagoprobleem opgelopen, want hij wordt door veel inwoners als de hoofdschuldige beschouwd als het gaat om het nieuwe afvalbeleid, waarbij de containers niet meer worden wekelijks opgehaald en de afvalcontainers langs de weg overvol zitten. Door het laatste ontstaat er een enorme troep langs de weg. Ook deze week kwamen er weer tien (!) foto’s binnen op onze redactie van boze inwoners die het niet normaal vinden dat Leidschendam-Voorburg zijn afval niet onder controle heeft.

Een boze inwoonster is de troep voor haar deur ook in de nachtelijke uren zat.

De grote vraag is hoe het allemaal zover heeft kunnen komen? Dit mag ook de gemeenteraad zich aanrekenen, want ook zij zijn niet in staat geweest om het nieuwe beleid een half toe te roepen. Oppositiepartijen VVD en CDA trekken weliswaar bijna wekelijks aan de noodrem, maar het overgrote deel van de gemeenteraad ging mee in de nieuwe plannen van wethouder Kist en Avalex.

Het is daarom interessant of het beleid van Avalex nog is terug te draaien of dat er weer nieuw beleid komt, omdat de situatie aantoonbaar in veel wijken uit de hand loopt. Een opsomming van een aantal feiten van de afgelopen weken.

 1. Ouderen zijn inmiddels ook de dupe, want zij zijn niet altijd  in staat om te sjouwen met de afvalzakken naar de containers.
 2. Bij de afvalcontainers ontstaan verkeersopstoppingen omdat inwoners met hun auto er heen rijden en hun achterbak legen
 3. Het aantal parkeerplekken vermindert omdat er afvalcontainers worden geplaatst.
 4. Een aantal afvalcontainers functioneert nog altijd niet naar behoren
 5. Veel afvalcontainers kunnen de capaciteit van het aangeboden afval niet aan.
 6. Meeuwen maken veel vuilniszakken open die naast de afvalcontainers staan.
 7. Avalex is steeds slechter telefonischer bereikbaar
 8. Avalex geeft onvoldoende terugkoppeling op klachten van inwoners.
 9. Op veel plaatsen stinkt het rondom de afvalcontainers.
 10. Emotie en ergernis lopen op bij steeds meer inwoners over de enorme troep op straat.
 11. Het imago van Leidschendam-Voorburg staat op het spel. Een ‘groene gemeente’, zoals het College de gemeente graag noemt, valt op door honderden zakken afval op straat.

Kortom, het afvalbeleid in Leidschendam-Voorburg is nodig aan vervanging toe.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!