'Zware' schenking uit Leidschendam voor museum

mainImage
'Zware' schenking uit Leidschendam voor museum

Afgelopen week heeft het Atlantikwall-Museum in Hoek van Holland vier tetraëder balken gekregen van Adrie van Santen uit Leidschendam. De balken werden gevonden bij grondwerkzaamheden op een boerderij langs het Rijn-Schiekanaal. De eigenaar herkende de betonnen balken direct, vond het zonde om ze weg te gooien en nam gelukkig contact op met het Atlantikwall-museum in Hoek van Holland.

Tetraëders zijn versperringen die in oorlogstijd in groten getale op het strand stonden. Tetraëder betekend viervlak. Het is dus een piramide met vier vlakken. In oorlogstijd samengesteld met zes balken van ieder 120 kilo. Het is een zeer sterke constructie en bedoelt om landingsvaartuigen op het strand tegen te houden. Soms werd bovenop deze versperring een mijn geplaatst.

De directie van het Atlantikwall-Museum is verheugd met deze schenking. Cor Quist: "We hebben al een aantal complete tetraëders, maar ook enkele losse balken. Met deze vier 'nieuwe' balken kunnen we samen met de bestaande balken weer een complete tetraëder maken. Dat is weer een mooie aanwinst voor ons museum".


Foto: Digitaal Dagblad