Winkelier vast na verkoop spullen voor drugshandel

mainImage
Winkelier vast na verkoop spullen voor drugshandel

Tijdens twee instappen door het Flexteam Den Haag Centrum in mei en september dit jaar werden in een winkel aan de Boekhorststraat, naast souvenirs, ook benodigdheden verkocht voor de handel in drugs. De 69-jarige eigenaar van de zaak werd aangehouden en zal zich op een later moment moeten verantwoorden voor de rechter net als één van zijn personeelsleden.

Eind december 2017 kwam bij de politie informatie binnen dat vanuit het pand benodigdheden voor drugshandel verkocht zouden worden, waaronder ponypacks, versnijdingsmiddelen en drugspersen. Het Flexteam Den Haag Centrum startte daarop een onderzoek. Gedurende het onderzoek werd duidelijk dat er inderdaad allerhande benodigdheden voor de handel in drugs te koop waren. Drugspersen, weegschalen, ponypacks, versnijdingsmiddelen.

De bevindingen uit het onderzoek leidden ertoe dat begin mei een instap in de winkel werd gedaan, daarbij werden de 69-jarige eigenaar en een 54-jarige medewerker aangehouden. Tijdens de actie werden onder meer ruim 800.000 ponypacks (om gebruikshoeveelheden drugs in te verpakken), ruim 240.000 gripzakken, drugspersen met toebehoren en in totaal meer dan 100 kg aan stoffen die gebruikt worden om pure drugs mee te vermengen. Beide verdachten werden na verhoor heengezonden en mochten in vrijheid het verdere verloop van de zaak afwachten.

Hardleers

De eigenaar van de zaak liet zich echter niet afschrikken door de inbeslagname van alle goederen en het strafrechtelijke vervolg dat hem boven het hoofd hing. Al snel na de eerste inval rees het vermoeden dat hij zijn handel onverminderd had doorgezet. Opnieuw werd besloten tot een instap, dit keer in september. Dit keer werden ruim 100.000 ponypacks, ruim 260.000 gripzakken, 18 kilo versnijdingsmiddelen en 60 weegschalen in beslag genomen. De eigenaar werd opnieuw aangehouden en verhoord. Een rechter-commissaris besliste dat de man de rechtszaak in vrijheid mag afwachten.

Conservatoir beslag

De man wordt ervan verdacht een bedrag van bijna 4 ton aan wederrechtelijk verkregen voordeel te hebben bewerkstelligd met zijn handel. Om die reden is er zogeheten conservatoir beslag gelegd op zijn winkel en woning. Dat betekent dat de man in afwachting van de zitting, gewoon gebruik kan maken van zijn winkel en woning en dat de rechter een besluit zal nemen in hoeverre de panden hem definitief ontnomen worden. Dan zal door middel van een veiling worden geprobeerd het wederrechtelijk verkregen voordeel terug te vorderen


Foto: Digitaal Dagblad