Wethouder Rouwendal opent zorgvrijwilligersmarkt

mainImage
Wethouder Rouwendal opent zorgvrijwilligersmarkt

Afgelopen zaterdagmiddag opende wethouder Rouwendal de zorgvrijwilligersmarkt én website ‘Zorg voor elkaar LV’. Tijdens de vrijwilligersmarkt in wijk- en dienstcentrum de Plint, konden bezoekers kennismaken met negen verschillende organisaties die zorgmaatjes en buddy’s aan elkaar koppelen.

Een maatje maakt het verschil

“Ik zou iedereen willen oproepen maatje te worden want het is wederkerig. Je brengt niet alleen wat, maar je krijgt er ook wat voor terug”, aldus wethouder Rouwendal tijdens de opening. Bezoeker Ria Polman wil graag zorgmaatje worden, maar ze weet nog niet bij welke organisatie: “Vandaag kan ik verschillende organisaties persoonlijk kan ontmoeten en kan ik een goede keuze maken voor wie ik me als vrijwilliger ga inzetten.” Janna van Nierop is zelf maatje: “Ik bezoek mijn huidige cliënt één keer per week. Elk bezoek is zo waardevol voor hem, voor zijn gezin maar ook voor mezelf. Ik breng wat rust en een luisterend oor. Ik vind het erg fijn dat ik hem met mijn aanwezigheid écht kan helpen”.

Website

Op de website ‘Zorg voor elkaar LV’ staan alle maatjesprojecten van Woej, Home-Start, Buddy Netwerk, Reakt, Vrijwillige Thuishulp, de Zonnebloem, Vrijwilligers Terminale Zorg, WZH en Vitalis. Elke organisatie richt zich op een andere doelgroep: ouderen, zieken, kinderen en volwassenen met een beperking of psychische kwetsbaarheid, kinderen, jongeren, gezinnen of eenzame mensen. Alle organisaties kunnen meer vrijwilligers gebruiken. Om die reden hebben deze organisaties de handen ineen geslagen en zijn ze gezamenlijk op zoek naar meer zorgvrijwilligers.

Zorgvrijwilliger

De term zorgvrijwilliger of zorgmaatje levert nog weleens verwarring op. Veel mensen associëren het vrijwillig (ver)zorgen alleen met letterlijk het verzorgen van een persoon; wassen, helpen bij het aankleden, koken. Niets is echter minder waar. De taak van een zorgvrijwilliger is er simpelweg voor iemand zijn. Dat steuntje in de rug geven, een luisterend oor bieden, zorgen voor persoonlijk contact. Maar ook wandelen, een leuke film bekijken, een bezoekje aan het museum of gewoon gezellig een kopje koffie drinken samen. En ja, af en toe neemt u een huishoudelijk klusje voor uw rekening.

Nieuwsgierig welk soort zorgvrijwilligerswerk bij u past? Doe de test op de website zorgvoorelkaarl.vrijwilligerspunt.nl en ontdek welke organisaties bij uw voorkeur en talenten passen.


Foto: Digitaal Dagblad