Weer volop animo voor Sint Maarten lampionoptocht

mainImage
Weer volop animo voor Sint Maarten lampionoptocht

Het gevolg van het slechte weer was wel dat in de Sint Maarten lampion-fakkeloptocht in Voorburg  ongeveer 500 mensen meeliepen, minder dan het aantal van de laatste jaren.

Op 11 november om half 7  ’s avonds vertrok de stoet van ouders en kinderen met lampionnen  vanaf Vlietwijck voor een tocht door de wijk en het Oosteinde. Het was de 68 ste keer dat deze tocht werd georganiseerd.

Onafgebroken vanaf 1950 heeft ieder jaar deze tocht plaatsgevonden. Begeleid door leerkrachten,klaar-overs, politie, Buurt preventieteam Oranje, vrijwilligers en trouwe medewerkers, Rode kruis EHBOérs en met muziek van de Scoutingdrumband uit Den Haag en de jongste telgen van de Showband uit Leidschendam.Het eindpunt was de Martinuskerk aan het Oosteinde. Daar werden Sint Maartenliedjes gezongen en verscheen Sint Maarten als Romeins ridder in de toren om de aanwezigen toe te spreken en het verhaal van Sint  Maarten te vertellen. Hij gaf de helft van zijn mantel weg aan een mens bij de stadspoort die bibberde van de kou. Weer beneden aangekomen op het bordes werd Sint Maarten welkom geheten door de burgemeester van Leidschendam-Voorburg Klaas Tigelaar. Als slot van dit “historisch gebeuren” kregen alle kinderen van Sint Maarten een appel en de makers van de mooiste lampionnen een prijs. Velen wilden met Sint Maarten op de foto, zie facebook van  apdeheus.

Sint Maarten is de Patroon van Voorburg. Zijn naam komen wij overal tegen, de “Oude Kerk” aan de Herenstraat heet officieel  Martini Kerk. Verder kennen we de Sint Maartensschool bij de Wijkerbrug, Maartenscollege, Stichting St. Martinus, Sint Martinuslaan, Sint Martinuskerk aan het Oosteinde, de Panden en de Mantel ( de panden en de mantel van Sint Maarten) enz.  Zaterdag was de dag van de mantelzorg . . . genoemd naar de mantel van Sint Maarten. De boodschap is elkaar helpen en een lichtje te zijn voor elkaar, vandaar de lampionnen.

 

 


Foto: Digitaal Dagblad