'Wéér aanslag op groene Duivenvoordecorridor'

mainImage
'Wéér aanslag op groene Duivenvoordecorridor'

Opnieuw dreigt een stuk van de groene Duivenvoordecorridor omgezet te worden in  een bouwlocatie. Dit keer gaat het om percelen aan de Leidschendamse kant van de Kniplaan, waar nu nog kassen staan. Dit stelt Johan van Workum, voorzitter van de stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg.

Donderdag 15 november komt het plan in de gemeenteraad van Voorschoten. Eerder al besloot Voorschoten om aan de andere kant van de Kniplaan ook een flinke bouwlocatie te maken. In het Leidschendamse deel van de corridor komen nog veel grotere bouwlocaties.

Oprukkende bebouwing

,,Al jaren proberen dertien natuur- en milieuorganisaties uit de regio om de Duivenvoordecorridor groen te houden. Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburgt is een van die organisaties'', aldus Van Workum. ,,Oprukkende bebouwing vreet straks van twee kanten het mooie, open gebied tussen Voorschoten en Leidschendam weg. ‘Vlietvoorde’, ‘Roosenhorst’, ‘Noortveer’. mooie namen voor onwenselijke ontwikkelingen''.

De 13 organisaties hebben een alternatief plan uitgewerkt voor de nieuwe locatie aan de Kniplaan, ‘Noortveer’. Van Workum: ,,In dit alternatief blijft de helft van dat gebied open en groen. Maar de gemeente Voorschoten drukte in het overleg met de organisaties haar eigen plan door. Wellicht omdat de gemeente er dan meer op kan verdienen''.

Contructief

,,De organisaties zijn erg teleurgesteld. Zij willen het liefst helemaal geen bouwlocaties in de Duivenvoordecorridor. Maar omdat de gemeentes kosten hebben gemaakt om oude tuinbouwkassen op te kopen, wilden de organisaties constructief meedenken met de gemeente. In Voorschoten dreigt dat dus te mislukken. Terwijl Stichting Duivenvoorde (van het kasteel) de tuinbouwgronden tegenover het kasteel wil omzetten in grasland, gaat de gemeente Voorschoten aangekocht grasland omzetten in bouwterrein''.

Raadslid bellen

Van Workum doet de oproep om raadsleden te gaan bellen. ,,Donderdag beslist de gemeenteraad van Voorschoten'', zegt hij. ,,De groep organisaties roept iedereen die de Duivenvoordecorridor een warm hart toedraagt, op om Voorschotense raadsleden te bellen om hun dat te laten weten''.


Foto: Digitaal Dagblad