De drie ziekenhuizen van de Reinier Haga Groep (RHG), Reinier de Graaf in Delft, HagaZiekenhuis in Den Haag en het LangeLand in Zoetermeer (foto), hebben als eerste in Nederland aangetoond dat ze hun medicatieoverdracht met apotheken goed op orde hebben. Hierdoor ontvangen de ziekenhuizen nu VIPP-subsidie.

VIPP staat voor Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional. Dit is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) om medicatieoverdracht te verbeteren en patiënten online toegang te geven tot hun medisch dossier.

Voor veilige zorg heeft een behandelaar actuele en complete gegevens nodig over medicatie. Dit verloopt steeds vaker digitaal, zodat een patiënt niet meer langs de apotheek hoeft om een papieren overzicht aan te vragen. De arts raadpleegt nu in de spreekkamer met één druk op de knop de medicatiegegevens die bij de thuisapotheek bekend zijn.

De patiënt geeft voor medicatieoverdracht toestemming via: www.ikgeeftoestemming.nl of door langs te gaan bij de eigen apotheek.