Vakantie-uittocht is meteen met files begonnen

mainImage
Vakantie-uittocht is meteen met files begonnen

De vakantie-uittocht is begonnen. Dat is zaterdag al goed te merken geweest op bijvoorbeeld de Franse wegen. Bij het steunpunt van de ANWB in Lyon was het drukker dan anders. “Je kan merken dat de eerste Nederlanders op zomervakantie gaan,” aldus een woordvoerster. Ook in München, Athene en Barcelona heeft de ANWB steunpunten, daar liep het nog niet storm. “Ook zijn er al opvallend veel buitenlanders in Nederland op vakantie,” aldus de woordvoerster. Aantallen kon ze nog niet noemen en ook uit welke landen de toeristen vooral komen, wordt komende week pas bekend.

In de regio Zuid (Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en een deel van Gelderland) zijn de schoolvakanties zaterdag officieel van start gegaan. Bijna 12 miljoen Nederlanders zijn van plan om deze zomer op vakantie te gaan. Regio Midden, met Den Haag, volgt over een week.

Zo’n 3,9 miljoen vakanties worden met de auto ondernomen, laat de ANWB weten. “Dat is een stijging van 240.000 ten opzichte van vorig jaar. Frankrijk (1,3 miljoen) en Spanje (1,1 miljoen) zijn favoriete bestemmingen. Het aantal vliegvakanties ligt op 4 miljoen, iets meer dan vorig jaar. Andere vakantiegangers kiezen voor een vakantie met de bus, trein of camper.”

Het eerste weekend van zomervakantie leidde in Frankrijk al meteen tot de gebruikelijke lange files. Vooral rond Parijs en op de autosnelwegen van Lyon richting Côte d’Azur en Barcelona ontstonden files. Franse media meldden dat de reis van Lyon naar de regio van Avignon twee keer zo lang duurde als normaal.

(foto en bron: ANP)


Foto: Digitaal Dagblad