Update: 'Polderdak aan de Spinozalaan 35-40L'

mainImage
Update: 'Polderdak aan de Spinozalaan 35-40L'

Op zaterdag 24 november 2018 openden wethouder Nadine Stemerdink van de gemeente Leidschendam-Voorburg en hoogheemraad Marcel Houtzager van het Hoogheemraadschap van Delfland het Polderdak officieel. Het innovatieve dak combineert waterberging en groendak.

Wethouder Nadine Stemerdink: “Ik ben trots dat wij door samen te werken, een innovatie oplossing hebben gerealiseerd voor waterberging en het tegengaan van opwarming van de stad. Ik nodig andere VvE’s uit om dit voorbeeld te volgen of om met vergelijkbare duurzame oplossingen te komen.”

Het dak is tot stand gekomen door samenwerking van VvE ’s Gravenloo, het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Leidschendam-Voorburg. Uniek is dat dit het eerste groenblauwe Polderdak is op het dak van een parkeergarage van een particuliere VvE. Het dak is op ooghoogte waardoor het eenvoudig te bekijken is. Op het Jonkheer Carel Sternplein is een licht verhoogd plateau gemaakt en een informatiebord geplaatst.

Wat is het Polderdak en hoe werkt het?

In totaal kan het Polderdak ongeveer 50.000 liter water bergen. Het dak kan dus een heftige bui opvangen om het riool te ontzien. Zo raakt het riool tijdens een piekbui niet overbelast. Bovenop op het dak van 1.400 m² staat een biodivers mengsel aan planten. Volgende zomer vormen deze een kleurrijk geheel. Al het regenwater van dit dak wordt opgevangen in een dynamische waterbuffer. De planten op het dak gebruiken een deel van het regenwater. De hoeveelheid water in de bak wordt met behulp van een sensor gemeten en op afstand geregeld.

Waarom een Polderdak?

Door klimaatverandering ontstaan korte maar hevige buien. Het riool raakt daardoor overbelast waardoor wateroverlast kan ontstaan. Groen in de straat, de tuin of het dak helpt om regenwater op te vangen en vast te houden. De gemeente Leidschendam-Voorburg streeft er naar om een groene, duurzame woongemeente te zijn en heeft de ambitie om in 2020 15.000 m² groene daken en geveltuinen te hebben. Het Polderdak draagt daar aan bij.

Haal alles uit je dak-dag

De opening van het Polderdak was de afsluiting van de Haal alles uit je dak-dag. Tijdens deze informatiedag was aandacht voor het verduurzamen en gebruik van platte daken voor onder andere VvE’s, scholen, woningcorporaties en eigenaren van bedrijfspanden.

Bron: Gemeente Leidschendam-Voorburg


Foto: Digitaal Dagblad