Voorburgs Dagblad | Te weinig handen aan het bed? Dan minder geld

Te weinig handen aan het bed? Dan minder geld

mainImage
Te weinig handen aan het bed? Dan minder geld

Management van verpleeghuizen en woonzorgcentra in Leidschendam-Voorburg opgelet. De regels worden behoorlijk aanscherpt en de Inspectie krijgt veel macht. Er gaat dan ook een aantal dingen veranderingen. Organisaties als WZH en Florence zijn daarom gewaarschuwd.

Een verpleeghuis dat te weinig geld besteed aan (extra) handen aan het bed, riskeert voortaan minder geld te krijgen. Dat is een van de maatregelen waarmee minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil bereiken dat iedere verpleeghuisbewoner genoeg tijd en aandacht krijgt.

Verpleeghuizen die weinig geld steken in managers en administratie en veel in hun personeel, worden in het vervolg de norm. Nu is het gemiddelde verpleeghuis nog de maatstaf.

De Jonge wil waarborgen dat de 2,1 miljard euro die de komende jaren extra naar de verpleeghuiszorg vloeit, aan personeel wordt uitgegeven. In principe moet 85 procent van het geld besteed worden aan de medewerkers. Iedere instelling moet vooraf uitleggen waaraan zij het geld wil uitgeven. Blijken de middelen niet goed besteed, dan worden ze teruggevorderd.

Instellingen die niet aan de norm voldoen, krijgen ook minder nieuwe bewoners omdat zorgkantoren aspirant-bewoners gaan afraden daar hun intrek te nemen.

Door Bart Bakker


Foto: Digitaal Dagblad