Strafzaak rond woningcorporatie Vestia begonnen

mainImage
Strafzaak rond woningcorporatie Vestia begonnen

Na zes jaar onderzoek is voor de rechtbank in Rotterdam het proces begonnen tegen zeven verdachten die betrokken zouden zijn bij het financiële schandaal rond woningcorporatie Vestia dat ook veel onroerend heeft in Leidschendam-Voorburg.

Op de zitting vandaag moeten de twee hoofdverdachten De V. en G. (47) verantwoording afleggen over beschuldigingen van omkoping, oplichting, fraude en witwassen. Zij streken in totaal miljoenen euro op. De V. ontkent dat hij iets deed wat strafbaar is. G. heeft al eerder openheid over zijn rol gegeven bij het Openbaar Ministerie (OM).

Vestia kwam in 2012 aan de rand van de afgrond toen bleek dat de woningcorporatie bij banken voor 23 miljard euro aan derivaten had afgesloten. Dat zijn financiële producten die beschermen tegen rentestijgingen. Het ging mis toen de rente flink zakte. Uiteindelijk bedroeg de schade voor Vestia na noodingrijpen 2,7 miljard euro.

De derivatenportefeuille werd jarenlang tot 2010 opgebouwd door De V., die kasbeheerder was bij Vestia. G. van adviesbureau FIFA Finance regelde als tussenpersoon honderden derivaten bij verschillende banken. Die betaalden hem voor deze contracten pakweg 20 miljoen euro aan commissie. G. sluisde daarvan ongeveer de helft heimelijk door naar De V. Die meldde niets over deze praktijken aan zijn werkgever Vestia.

De rechter hield hem voor dat nevenactiviteiten en giften moesten worden gemeld aan de werkgever. De V. zei dat hij de betalingen echter zag als neveninkomsten en daar stond in zijn arbeidscontract niets over vermeld. Hij gaf deze betalingen ook gewoon op aan de belastingen. De V. stelt dat hij altijd ging voor de scherpste prijzen van contracten in het belang van Vestia en dat hij zijn werkgever met de betalingen aan zichzelf niet heeft benadeeld.

(bron: ANP)


| Foto: Digitaal Dagblad