‘Stop met seks-boetes voor short-stay-verhuurders!’

mainImage
‘Stop met seks-boetes voor short-stay-verhuurders!’

Prostituees in hebben na hotels nu ook short stay-appartementen in Leidschendam-Voorburg en Den Haag ontdekt. In toenemende mate maken ze illegaal een paar dagen of weken gebruik van een gemeubileerd pand, dat eigenlijk is bestemd voor expats, uitwisselingsstudenten en zakenlui. Tot grote wanhoop van verhuurders.

Verhuurders van short stay-appartementen (gemeubileerde panden voor een verblijf van een week tot vier maanden) zijn niet bepaald blij met het toenemende aantal prostituees dat gebruik maakt van hun panden. “Dames uit Brazilië, Roemenië en Rusland komen naar Nederland om zich hier te presenteren op online seksplatforms”, vertelt Jeroen Lentze, eigenaar van tientallen short stay-appartementen in Den Haag. “Bij mij huren ze vervolgens onder valse voorwendselen een appartement.” De gemeente laat weten dat appartementen die gebruikt worden voor prostitutie en daarvoor niét bestemd zijn, actief worden opgespoord in samenwerking met de politie.

Wat de verhuurders dwarszit, is dat zíj moeten opdraaien voor de gevolgen wanneer prostitutie wordt ontdekt. “Ook als we zelf een melding hebben gedaan”, verzucht Lentze. “We doen actief mee in het signaleren van mensenhandel en prostitutie, maar wij ontvangen vervolgens van de gemeente een waarschuwing of erger nog: een boete. Dat is niet fair. We pleiten voor een beleid waarbij de dader zélf de straf ontvangt.” Groep de Mos, altijd voor een dadergerichte aanpak geweest, pleit daar ook in dit geval voor. “Deze ondernemers doen er alles aan om hun bedrijf op een nette manier te runnen. Geef ze een compliment en werk samen met ze in plaats van boetes te geven. De daders van deze illegale praktijken moeten aangepakt worden en niet de hardwerkende ondernemers”, aldus raadslid Ralf Sluijs.

“Illegale prostitutie en mensenhandel kunnen we in onze stad missen als kiespijn. De Haagse gastvrijheid kent ook z’n grenzen”, zegt Sluijs die namens zijn partij schriftelijke vragen gaat stellen


Foto: Digitaal Dagblad