'Scouting Hubertus-Brandaan klaar voor 2025'

mainImage
'Scouting Hubertus-Brandaan klaar voor 2025'

De florerende en op de grens van Leidschendam en Voorburg gevestigde Scoutinggroep Hubertus-Brandaan is afgelopen zaterdag het nieuwe scoutingseizoen officieel en voortvarend van start gegaan. De zomerkampen waren ook dit jaar weer een groot succes en alle staf- en bestuursleden zijn na een welverdiende vakantie weer helemaal topfit voor het komende scoutingjaar. De ruim vijftig vrijwilligers hebben niet alleen het clubgebouw, maar ook het buitenterrein een flinke poetsbeurt gegeven. Hierdoor is de eigentijdse vereniging helemaal klaar voor een ‘frisse start’ tijdens de start van de opkomsten van aankomende zaterdag.

Na de schoonmaak hebben staf en bestuur de afgelopen periode geëvalueerd, maar ook naar de toekomst gekeken. Scouting Hubertus-Brandaan kijkt positief terug. Ook de toekomst ziet er goed uit: het ledenbestand heeft een recordhoogte bereikt en ook niet eerder had de vereniging zoveel enthousiaste vrijwilligers die zich belangeloos en voor 100% inzetten.

Ambitie

De staf- en bestuursleden hebben een ambitieuze ‘droom’ voor de komende jaren met elkaar geformuleerd: “Hubertus-Brandaan is een toonaangevende, eigentijdse scoutingvereniging, die een uitdagende en leerzame vrijetijdsbesteding biedt met goed opgeleide begeleiders (HB-Academy).  Een vereniging die bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling van de leden en hun begeleiders. Samenwerken en verantwoordelijkheid nemen zijn hierbij belangrijke waarden. Hubertus-Brandaan blijft zich ontwikkelen, is vernieuwend en deelt haar kennis met andere verenigingen. Hubertus-Brandaan levert een belangrijke bijdrage aan regionale maatschappelijke evenementen.”

HB-Academy

Eerder dit jaar werd ook de HB-Academy geopend. Een intern opleidings- en begeleidingsprogramma voor de actieve stafleden. De HB-Academy zorgt voor nóg meer kwaliteit voor het groeiende ledenbestand.  Ook de - voor de vereniging van levensbelang zijnde - vrijwilligers worden hiermee ondersteund in hun ontwikkeling als staflid. In de voor het grootste gedeelte zelfontwikkelde HB-Academy heeft Scouting Hubertus-Brandaan negen opleidingsgebieden benoemd. Hoofddocent van de HB-Academy is Wiebo Hobma, een zeer ervaren scout die zijn sporen in de overdracht van scoutingkennis en -kunde ruimschoots verdiend heeft.

Wiebo Hobma: “We zijn eerder dit jaar met de HB-Academy begonnen aan ‘the next step’ voor onze mooie vereniging.” Als praktijkbegeleider ondersteun ik de stafleden in hun ontwikkeling. Er komt veel meer bij kijken dan men zou denken! De negen gebieden die we stapsgewijs zullen doorlopen omvatten alle competenties die een staflid nodig heeft om een volledig volwaardig en vooral proactief staflid te kunnen zijn. We zijn nu een half jaar bezig en het gaat heel goed.”

Trots

Evelien Beguin, trotse voorzitter van de vereniging: “We zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid. Van Scouting Nederland hebben we zelfs het stempel ‘florerend’ gekregen. We merken dat de enorme groei ervoor heeft gezorgd dat er ook veel meer van onze stafleden gevraagd wordt. Daarom hebben we gezamenlijk gekeken naar onze toekomst.”

Voor iedereen

Scouting Hubertus-Brandaan is een vereniging voor kinderen vanaf vier jaar oud en heeft een gevarieerd aanbod aan activiteiten, afgestemd op de leeftijd van de kinderen. Hubertus-Brandaan is een eigentijdse vereniging met een breed scala aan indoor- en outdooractiviteiten. In het park, op het water en rondom het mooie clubgebouw.

Alle leeftijdsgroepen bieden plaats aan jongens en meisjes. Voor elke leeftijdsgroep is er een eigen ‘Speltak’. In welke Speltak een lid ook zit: het gaat erom samen actief bezig te zijn. Met de afwisselende in- en outdooractiviteiten, waarbij de leden vaak ook nog iets leren. Bij Scouting Hubertus-Brandaan is telkens iets anders beleven!

De groep is gehuisvest in een prachtig pand langs de Vliet, aan het Oosteinde 144 in Voorburg. Een uitstekende uitvalsbasis voor alle activiteiten. In tegenstelling tot veel andere scoutinggroepen in de regio is bij de Hubertus-Brandaan van het traditionele scoutinguniform geen sprake. Een blauwe sweater en T-shirt vormen het visuele kenmerk.

 

 


Foto: Digitaal Dagblad