Presentatie vijf nieuwe fietsroutes

mainImage
Presentatie vijf nieuwe fietsroutes

Onlangs zijn tijdens een feestelijke bijeenkomst in kasteel Duivenvoorde in Voorschoten vijf nieuwe fietsroutes gepresenteerd langs kunst, cultuur en de prachtige landschappen in Duin Horst & Weide onder de slogan: “Ode aan het Hollands Landschap!”

De regio Duin, Horst  & Weide wordt gevormd door het groene gebied met bossen, duinen,  weidelandschap, waterwegen en meren tussen de steden Den Haag, Zoetermeer en Leiden, waarbinnen ook de gemeenten Wassenaar, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg liggen.

De kunstfietsroutes zijn samengesteld en beschreven door kunsthistorica Wimmie Hofstra, in opdracht van de Landschapstafel Duin Horst & Weide. Tijdens een boeiende presentatie op kasteel Duivenvoorde liet Wimmie Hofstra zien hoe het landschap van Duin Horst & Weide eeuwenlang een grote inspiratiebron geweest is voor de Hollandse Meesters. Karakteristieke elementen uit schilderijen van Rembrandt, Vincent van Gogh, Paulus Potter en Jan van Goyen zijn nu nog steeds te herkennen in het landschap. Wethouder Nadine Stemerdink en initiatiefnemer Bart Carpentier Alting kregen namens de Landschapstafel de eerste exemplaren van de fietsroutes overhandigd.

Er zijn 5 verschillende fietsroutes samengesteld. Elke route heeft een eigen thema. Zo is er een fietsroute langs herkenbare plekken uit schilderijen van bijvoorbeeld Rembrandt van Rijn, Jan Steen, Paulus Potter en Vincent van Gogh. Een andere route voert langs de woonhuizen van beroemde schilders zoals Hendrik Willem Mesdag en Jan van Goyen. Weer een andere route voert langs landgoederen en buitenhuizen waar kunstverzamelaars met hun collecties de basis legden voor belangrijke musea in het gebied.

Alle routes voeren door de adembenemende natuur en het aantrekkelijke landschap van Duin Horst & Weide.

De vijf fietsroutes zijn voor zowel volwassenen als voor kinderen geschikt. De rijk geïllustreerde routebeschrijvingen zijn gratis te downloaden via http://buitenmuseum.com/kunstfietsroutes-2/ . Brochures van de routes zijn gratis te verkrijgen op veel locaties. De routes maken gebruik van het fietsknooppuntensysteem.

Foto-onderschrift.

Wethouders van gemeenten en bestuurders van organisaties in Duin Horst &Weide bij de feestelijke presentatie van nieuwe kunstfietsroutes. Links op de foto Wimmie Hofstra, historica en samensteller van de nieuwe kunstfietsroutes, vijfde van links Bart Carpentier Alting, directeur van het Recreatiegebied Vlietland en initiatiefnemer van de nieuwe fietsroutes, vierde van rechts Nadine Stemerdink, wethouder Leidschendam-Voorburg en voorzitter van de landschapstafel Duin Horst & Weide. Fotograaf: Charles Groeneveld

 

 


Foto: Digitaal Dagblad