'Open blijven Antoniushove belangrijk voor goede zorg'

mainImage
'Open blijven Antoniushove belangrijk voor goede zorg'

De stichting Haaglanden Medisch Centrum, afgekort HMC, zoekt op dit moment naar manieren om de organisatie en de patiëntenhulp te verbeteren en tegelijkertijd efficiënter te maken. Of wel; met minder geld meer kwaliteit. Dat is het streven. En dat begrijpt de D66-fractie; publiek zorggeld moet je zo goed mogelijk besteden.

Echter, de eventuele sluiting van een volledig ziekenhuis en mogelijk zelfs twee ziekenhuizen (Antoniushove en Bronovo) dragen wat D66 betreft niet bij aan betere zorg.
D66 Leidschendam-Voorburg vreest dat de aanrijtijden van de ambulances langer worden. Iedereen die enige kennis heeft van EHBO weet dat het cruciaal is voor de overlevingskans om een patiënt zo snel mogelijk op de operatietafel te hebben.

Verder zie je steeds meer de ontwikkeling van specialistische ziekenhuizen. Zo is Antoniushove recent helemaal toegesneden op het behandelen van patiënten met kanker. Door de bundeling van expertise ontstaat een hogere kwaliteit van zorg. Door specialistische klinieken te sluiten, is de kans groot dat de kwaliteit van zorg, als iedereen wordt ondergebracht in een groot ziekenhuis, minder wordt.

Dan maakt D66 zich ook zorgen over de sociale component. Patiënten herstellen sneller als ze de nodige emotionele aandacht zowel van verpleging, maar vooral ook van familie en vrienden krijgen. Het wordt voor familie en vrienden een stuk lastiger om een zieke te bezoeken als alles in het Westeinde is geconcentreerd. De binnenstad van Den Haag is vanuit grote delen van Leidschendam-Voorburg slecht bereikbaar met de auto of openbaar vervoer, om nog maar niet spreken over de beperkte parkeergelegenheid bij Westeinde. Kortom, bezoekers van zieken moeten een behoorlijke inspanning plegen om op bezoek te kunnen. Dat leidt ongetwijfeld tot minder bezoek, en minder vrolijk bezoek.

Verder is het natuurlijk van de zotte om een prachtig ziekenhuis dat net volledig is verbouwd - en het ziet er prachtig uit van binnen - te sluiten en op de wel bekende afvalhoop te gooien. Een desinvestering van vele vele miljoenen die bij sluiting door het riool wordt gespoeld. Geld dat wij als verzekerden en belastingbetalers met zijn allen opbrengen. Iets waar verzekeraars en Rijksoverheid en Tweede Kamer wat D66 betreft zeker kritisch op moeten zijn.

D66 vindt dat de zorg erbij gebaat is dat Antoniushove openblijft. Zo kunnen onze inwoners blijven rekenen op goede zorg, voorkomen we een desinvestering en verbeteren we de zorg voor patiënten.

Bron: D66 Leidschendam-Voorburg


Foto: Digitaal Dagblad