Nieuwe toekomst Malieveld begonnen

mainImage
Nieuwe toekomst Malieveld begonnen

Staatsbosbeheer en de gemeente Den Haag zijn begonnen met de opknapbeurt van het Malieveld. De drukke bezetting van het veld in combinatie met hevige hoosbuien in de piekperiodes hadden de huidige grasmat aangetast. Nu er geen evenementen zijn, worden de maanden juli en augustus gebruikt om het bekendste evenemententerrein van Nederland toekomstbestendig te maken. Op de voorste helft van het Malieveld, gezien vanaf de Koningskade, wordt het veld weer vlak gemaakt en wordt er nieuw gras bij gezaaid. Dit zal ongeveer twee weken duren, waarna het gras nog zo’n zes weken tijd nodig heeft om te groeien. Op het achterste deel van het Malieveld wordt een nieuwe afwatering en een verstevigde ondergrond aangelegd. Tot slot worden her en der in het hele veld delen van het grasveld verstevigd. Het bestaande pad langs de Koekamplaan wordt geasfalteerd, zodat het niet meer zo vaak kapot wordt gereden en weer hersteld moet worden. Begin september zijn de werkzaamheden zo goed als afgerond. Het voorste deel kan dan weer betreden worden, het achterste deel is dan ingezaaid en heeft naar verwachting tot begin oktober rust nodig om het gras goed te laten groeien.

“En dit is nog maar de eerste fase van de aanpak van het Malieveld,” stelt Staatsbosbeheer. “Onderdeel hiervan is ook het energiegebruik voor de organisatoren van evenementen en concerten in de toekomst duurzamer te maken. Momenteel gebruiken organisatoren vaak dieselaggregaten die veel stankoverlast en vuile uitstoot betekenen. Dat willen we graag verminderen. Organisatoren krijgen daarom in de toekomst energie uit de bekabeling in de grond. Daarvoor graven we aan de randen van het hele Malieveld nu alvast mantelbuizen in. De bekabeling volgt later. Door de buizen kan ook water en bijvoorbeeld glasvezelkabel. Ook doen we ons best in de toekomst groene energie aan te bieden. Overigens blijven voor grote evenementen aggregaten nodig.”

Het Malieveld is het openbaarste stukje Nederland. Het is van oudsher de plek waar mensen samenkomen om hun stem te laten horen of om zich te vermaken. Het Malieveld hoorde bij de eerste gebieden die Staatsbosbeheer in eigendom en beheer kreeg in 1899, samen met het Haagse Bos en de Koekamp. Ook toen was dit al een open vlakte, waar belangrijke gebeurtenissen voor de stad Den Haag werden gehouden.

 


Foto: Digitaal Dagblad