Nieuwe oplaadpunten in Bezuidenhout

mainImage
Nieuwe oplaadpunten in Bezuidenhout

In het Bezuidenhout zijn de eerste ‘Hagenaartjes’ in gebruik genomen, waarin de mogelijkheid om elektrische auto’s op te laden is geïntegreerd in het bekende paaltje dat bij parkeerplekken veelal tot de bescherming van bomen dient. Het gaat om een proef tot eind van dit jaar. Het idee van deze combinatie is aangedragen door een wijkbewoner. Wethouder Liesbeth van Tongeren is enthousiast over dit initiatief uit de buurt. “Steeds meer mensen stappen over op elektrisch vervoer; een goede ontwikkeling die de gemeente zoveel mogelijk stimuleert. Rijden op elektriciteit is schoon en goedkoop. Met de groei van elektrisch vervoer neemt ook de behoefte aan goede laadinfrastructuur toe. Daarom investeert de gemeente in deze innovatieve ontwikkeling. En de gemeente investeert in proeven om laadpunten te combineren met bestaande objecten in de buitenruimte (straatmeubilair). Zo gebruiken we de schaarse openbare ruimte zo efficiënt mogelijk.”

‘Hagenaartjes’ zijn paaltjes die bomen beschermen tegen aanrijdingen én een oplaadpunt bevatten voor elektrische auto’s. In de Jacob Mosselstraat in het Bezuidenhout, tussen de Juliana van Stolberglaan en de 2e Louise de Colignystraat, staan nu tien van deze paaltjes. Daarmee kunnen twintig parkeerplekken worden bediend. In tegenstelling tot de traditionele laadpunten zijn hier echter geen gereserveerde parkeervakken voor elektrische auto’s gemaakt. De verwachting is dat er altijd wel een parkeerplaats en een vrij laadpunt te vinden is.

De proef in de Jacob Mosselstraat duurt tot eind 2018. In deze periode onderzoekt de gemeente hoeveel gebruik er wordt gemaakt van deze laadpunten, hoe de paaltjes in de praktijk werken, of EV-rijders voldoende vrije laadplekken kunnen vinden en wat buurtbewoners en gebruikers van de nieuwe manier van laden en parkeren vinden. Als de resultaten goed zijn, is het de bedoeling dat er op meer plaatsen in de stad ‘Hagenaartjes’ met laadpunten komen. De ‘Hagenaartjes’ zijn het tweede object waarin functies worden gecombineerd. Eerder plaatste de gemeente al laadpalen die tegelijk straatlantaarn zijn.

(wethouder Liesbeth van Tongeren stelt de nieuwe ‘Hagenaartjes’ met oplaadpunten in gebruik; foto: gemeente Den Haag/Inge van Mill)


Foto: Digitaal Dagblad