Minister wil debat met Johan Derksen over homo’s

mainImage
Minister wil debat met Johan Derksen over homo’s

Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) wil in debat met onze columnist Johan Derksen. Dat heeft ze donderdag gezegd in reactie op zijn homo-onvriendelijke uitspraken in het programma Veronica Inside. ”Ik vind zijn uitspraken pijnlijk”, zegt de minister.

Johan Derksen stoorde zich eraan dat er geen grapjes over homo’s meer gemaakt konden worden. ”Die selectieve verontwaardiging komt me de strot uit”, zei hij naar aanleiding van het feit dat er bij de KNVB over hem was geklaagd. En toen ging de beer los. ”Ik laat me toch niet gek maken door twee hysterische jonge homootjes. Want meer is het niet. Twee jochies die helemaal van de leg zijn vanwege grapjes. Ze moeten eens flinke jongens worden.”

”En we moeten nou eens ophouden dat het zo verschrikkelijk moeilijk is om uit de kast te komen”, ging Derksen verder. ”Als je een beetje karakter hebt, kom je er gewoon voor uit. Homo’s zijn niet heilig, dat je er geen grapjes over mag maken.”

Hij doet er mensen pijn mee

De opvattingen van Derksen vormen de basis van de hashtag #SorryJohan, waarmee de lhbt’ers op Twitter hun persoonlijke verhalen delen. Ook de minister roert zich in de discussie om op te komen voor de homogemeenschap, zegt ze.
Van Engelshoven: ”Kennelijk vindt Johan Derksen het buitengewoon grappig, maar het raakt mij. Hij doet er heel veel mensen pijn mee. Dat vind ik onnodig.”

”Ik wil graag in debat met Johan Derksen om te vragen waarom hij zich zo opstelt. Want snap je nou niet dat je mensen met je uitspraken kwetst en snap je nou niet dat je mensen hiermee niet helpt om uit de kast te komen? We hebben in Nederland helaas nog steeds de situatie dat we in de wet vinden dat iedereen gelijk is, maar dat heel veel mensen homoseksualiteit liever niet zien. Dat bevestigt hij, en dat vind ik ontzettend jammer. Ik hoop dat er een moment komt dat hij met mij het gesprek daarover aangaat.”

Contact met de KNVB

De minister spreekt Derksen aan op zijn voorbeeldfunctie als commentator in een talkshow. ”Ik vind het erg dat dit in Nederland gebeurt. Ik bekijk het ook vanuit het oogpunt van de 16-jarige jongen thuis op de bank, voetballiefhebber en twijfelt of hij uit de kast zal komen. En dan dit over zich heen krijgt, terwijl hij misschien moet kiezen tussen de liefde van zijn partner en de liefde van zijn ouders. Dat iemand dan dit soort uitspraken doet, vind ik te betreuren.”

Van Engelshoven treedt binnenkort in contact met de voetbalbond KNVB. ”Ik wil graag de KNVB helpen, zodat alle homo’s, lesbiennes en transgenders zich thuis voelen op het voetbalveld.”


Foto: Digitaal Dagblad