Madurodam haalt Dakota naar Nederland

mainImage
Madurodam haalt Dakota naar Nederland

Het beroemdste vliegtuig uit de luchtvaarthistorie is geland in Den Haag. Vandaag arriveerde een DC-3, in de volksmond ook wel bekend als Dakota, op Madurodam. Het vliegtuig, dat na een zeereis vanuit Jacksonville (Florida/US) via Antwerpen vandaag naar Den Haag werd vervoerd, speelt de hoofdrol in de zesde indoorattractie van Madurodam, welke volgend jaar opengaat. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat het themapark in schaal 1:1 een attractie bouwt.

Marianne Aalders, woordvoerder van Madurodam: “Wat een ontzettend mooie en unieke gebeurtenis. Al maanden zijn wij op de achtergrond als team bezig om de Dakota in Madurodam te laten landen en vandaag was dat een nog nooit eerder vertoond feit. Madurodam heeft nog maar net de nieuwe indoor attractie “De Waterwolf” geopend en de eerste mini marathon met succes georganiseerd en nu dit. Bewust hebben wij deze stunt uit de publiciteit gehouden om “De Waterwolf” en de Madurodam Marathon een eigen mooie podium te geven”.

De Dakota wordt gezien als een ware ‘gamechanger’ in de geschiedenis van de luchtvaart. Wereldwijd en vooral ook in Nederland. Het is niet alleen het meest geliefde, maar ook het meest gebouwde vliegtuig uit de luchtvaarthistorie. Na de 2e wereldoorlog werd onder andere door de Dakota een nieuw leven in de luchtvaart ingeblazen.

De Haagse attractie is trots dat zij een toestel heeft bemachtigd en daarmee een exemplaar kan toevoegen aan het handjevol Dakota’s in Nederland. “Wereldwijd zijn er naar schatting nog maar 400 Dakota’s in de lucht. Zodra een DC-3 stopt met vliegen, wordt deze direct opgekocht door handelaren, vaak om tot luxueus privévliegtuig om te bouwen. Dat wij een exemplaar kunnen toevoegen aan Madurodam is bijzonder en uniek. Naar verwachting zal dit namelijk een van de laatste exemplaren zijn met bestemming Nederland. Wij zijn er trots op om onze geschiedenis in Madurodam een podiumplaats te geven. Ook Madurodam laat zien waar een klein land groot in kan zijn”, aldus Aalders.

Madurodam geeft nog geen verdere details over het verhaal dat bezoekers gaan beleven in de Dakota. Aalders: “We kunnen alleen zeggen dat we iets groots gaan doen en dat Nederland straks niet om het vliegtuig heen kan. Maar voor nu laten we dit prachtige vliegtuig nog even voor zichzelf spreken.”
Voor meer informatie: www.Madurodam.


Foto: Digitaal Dagblad