Lokale Onderwijsconferentie in teken van Integrale Kindcentra

mainImage
Lokale Onderwijsconferentie in teken van Integrale Kindcentra

Onlangs organiseerden onderwijs- en opvangorganisaties samen met de gemeente Leidschendam-Voorburg de Lokale Onderwijs IKC-conferentie. De gemeenschappelijke conclusie van de deelnemers aan de workshops is: het is goed om met elkaar in gesprek te zijn, beiden hebben we het belang van het kind voorop staan. Er zijn hobbels te slechten om de samenwerking te verbeteren, maar laten we ons hierin vooral leiden door de wil en ambitie er samen iets van te maken!

Circa 100 medewerkers uit het onderwijs en de kinderopvang wisselden in interactieve workshops ervaringen en gedachten uit rondom thema’s als de pedagogische voordelen van een IKC, hoe kunnen kinderopvang en onderwijs elkaar versterken en waarom we dat zouden moeten willen. Ook 5 leden van de gemeenteraad waren aanwezig.

Wethouder Juliette Bouw is onder de indruk van de betrokkenheid, nieuwsgierigheid en het enthousiasme van de deelnemers: "Laten we het enthousiasme van vandaag vasthouden om samen de IKC’s in onze gemeente verder vorm te geven”.

Het belang om in gesprek te gaan over samenwerken werd ook onderstreept door de deelnemers. “De gesprekken van vandaag geven mij energie. Graag doe ik dit vaker en langer. We hebben hetzelfde belang voorop staan, dat verbindt ons. Die verbinding gaat echter nog niet automatisch, fijn dus dat dit gesprek georganiseerd werd”, aldus een van de deelnemers.

Rondom het IKC worden veel dilemma’s ervaren. De boodschap is: “Omarm die dilemma’s, erken dat ze er zijn”.

Lokale Educatieve Agenda

De ambitie uit de onderwijsvisie om een samenhangend beleid te ontwikkelen voor kinderen van 0-20 jaar is in de Lokale Educatieve Agenda (LEA) vertaald in concrete acties voor de periode 2016-2018. De ontwikkeling van integrale kindcentra, goede duurzame schoolgebouwen, bereikbaarheid van het onderwijs voor iedereen en de techniekagenda zijn onderwerpen die concreet gestalte hebben gekregen of worden ontwikkeld. De samenwerking tussen de opstellers van de LEA (scholen, gemeente, kinderopvang en partners in zorg, sport en cultuur) is daarbij van groot belang. Momenteel werken alle samenwerkingspartners aan het opstellen van de LEA voor de periode 2019-2022. De onderwijsconferentie is een van de actiepunten. Tijdens de Onderwijsconferentie werd de organisatie ondersteund door leerlingen Techniek, Technologie en Design van het Corbulo College

Bron: Gemeente Leidschendam-Voorburg.


Foto: Digitaal Dagblad