Laaggeletterden lopen veel inkomsten mis

mainImage
Laaggeletterden lopen veel inkomsten mis

Het onvermogen van mensen om goed te kunnen lezen, schrijven en/of rekenen, resulteert in minder inkomsten uit werk. Jaarlijks lopen laaggeletterden dan ook 572 miljoen euro aan inkomsten mis, zo blijkt uit onderzoek van adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PwC) in opdracht van Stichting Lezen & Schrijven. De conclusie is opvallend. De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft zich vorig jaar in ieder geval ingespannen om de laaggeletterden de helpende hand te bieden. Zo heeft VVD-raadslid Philip van Veller zich hier enorm voor ingezet. Zie de publikatie in Voorburgs Dagblad.

Mensen die laaggeletterd zijn hebben minder kans op de arbeidsmarkt en zijn vaker werkloos. Hierdoor hebben ze een lager inkomen dan wanneer ze zouden werken. Als laaggeletterden wel een baan hebben, verdienen ze minder.

De totale maatschappelijke kosten voor laaggeletterdheid wordt door PwC becijferd op 1,13 miljard euro per jaar. Dit komt mede doordat laaggeletterden vaker hogere zorgkosten hebben, als gevolg van een ongezonde levensstijl en chronische ziekten. Ook hebben ze een grotere kans op het verkeerd gebruik van medicatie.

Bron ANP.

Door Bart Bakker

Stockfoto. Laaggeletterden hebben ook problemen om een achter een laptop te werken.


| Foto: Digitaal Dagblad