Jan-Willem Rouwendal: 'Fietsen helpt aan meedoen in maatschappij'

mainImage
Jan-Willem Rouwendal: 'Fietsen helpt aan meedoen in maatschappij'


VluchtelingenWerk en wethouder Jan-Willem Rouwendal hebben  in Leidschendam fietsdiploma’s uitgereikt aan zes volwassen vrouwen. Zij hebben een 12 weken durende cursus gevolgd waarbij zowel de praktijk als de verkeersregels aan bod kwamen. De cursus is bedoeld om de deelnemers mobieler te maken.

Hoewel de fietscursussen van VluchtelingenWerk openstaan voor iedereen die wil leren fietsen, blijkt uit de praktijk dat vooral vrouwen met een migratie-achtergrond deelnemen. Zij zijn soms opgegroeid in een omgeving waar fietsen niet gebruikelijk is, of in een land waar het zelfs verboden is voor vrouwen. De praktijklessen beginnen op het schoolplein. Als cursisten enigszins kunnen fietsen, oefenen ze ook in het verkeer. Aan het einde van de cursus worden er soms langere ritjes gemaakt, zo hebben de cursisten onlangs op de fiets een bezoek aan kasteel Duivenvoorde gebracht.

De voertaal tijdens de cursus is Nederlands, maar de vrijwilligers van VluchtelingenWerk houden er rekening mee dat dit voor de meeste cursisten niet de moedertaal is. Voor de theorieles wordt bijvoorbeeld materiaal gebruikt dat speciaal ontwikkeld is voor mensen die nog weinig Nederlands spreken. Tijdens de koffiepauze worden de cursisten uitgenodigd om gesprekken in het Nederlands te voeren, zodat ze ook de taal oefenen.

Wethouder Jan-Willem Rouwendal vindt de cursus een mooi initiatief: ,,Iedereen moet mee kunnen doen in de maatschappij. Leren fietsen helpt daarbij, de deelnemers kunnen zich voortaan nog makkelijker voortbewegen en vanaf de fiets Leidschendam-Voorburg bewonderen. Daarnaast is sporten en bewegen natuurlijk ook nog eens erg gezond.”

 

 

 


Foto: Digitaal Dagblad