Ingezonden: 'Reactie voorzitter Veur Theater'

mainImage
Ingezonden: 'Reactie voorzitter Veur Theater'

Hierbij een officiële reactie namens het bestuur op het volgende artikel

https://voorburgsdagblad.nl/verdeeldheid-veur-theater-geen-precedent-scheppen/

Het bericht is 5 jaar oud en inmiddels achterhaald. Binnen de 2 jaar die de gemeente als kans gaf om het te proberen kwamen wij er al achter dat er additionele financieringen nodig waren. Sinds 2014 zijn wij derhalve al een Stichting met culturele ANBI status en opereren dus NIET commercieel maar volledig zonder winstoogmerk, maar wel met ondernemersgeest m.b.t. alle cultureel/maatschappelijke activiteiten. De commerciele activiteiten die wel plaatsvinden zijn altijd ondergeschikt aan het maatschappelijke doel en winst hieruit vloeit ook naar de theaterstichting.

Hierbij ook een deel uit onze inspraaktekst van afgelopen dinsdag:

"Ja wij hebben 6 jaar geleden gezegd dat wij het zonder subsidie gingen doen, omdat er na de bezuinigingen geen budget meer voor was. Halverwege hebben wij moeten besluiten om een stichting op te richten om andere additionele financieringen te kunnen verwerven, zoals fonds 1818, het Van Ravensteynfonds en ook u als gemeente. Hiermee hebben wij onder andere een aantal leuke projecten kunnen uitvoeren. Waarvoor nogmaals dank!

Echter deze fondsen en ‘de potjes’ zijn geen garantie voor het behoud en voortbestaan van een theater. De fondsen geven ook aan niet voor structurele subsidie te zijn.

Zoals u weet baten wij het theater ook zoveel mogelijk (waar de huurovereenkomst het toelaat) commercieel uit. Het einde van het figuurlijke elastiek van ons cultureel ondernemerschap is nu wel bereikt. Om dit elastiek niet te laten knappen en dus het theater in de toekomst goed te kunnen beheren en te onderhouden is een kleine aanvulling in de vorm van een   structurele subsidie nodig. Een fractie van wat andere theaters in den lande nodig hebben. Onze gemeente behoudt hierdoor een volwaardig en een door de inwoners van Leidschendam-Voorburg geliefd en vooral functioneel theater. Een theater wat al twee jaar op rij een top 10 plek in een landelijke verkiezing als meest gastvrije theater van Nederland heeft verworven én de Cultuurprijs Leidschendam-Voorburg heeft gewonnen."

Namens het bestuur van Stichting Het Veur Theater.

Ron van der Meer

Voorzitter


Foto: Digitaal Dagblad