Iedereen leeft mee met collega's van De Telegraaf

mainImage
Iedereen leeft mee met collega's van De Telegraaf

De vermoedelijke aanval met een bestelbusje op het pand van De Telegraaf heeft ook het Binnenhof geschokt. Tweede Kamerleden spreken van “verschrikkelijk nieuws” en wensen het personeel van de krant sterkte. “Schokkend en zeer verontrustend,” twittert mediawoordvoerder Dilan Yesilgöz (VVD). Haar GroenLinks-collega Zihni Özdil wijst erop dat “een aanslag op de media een aanslag is op onze democratie.” De Telegraaf en GroenLinks zijn niet echt twee handen op één buik, maar “dit is natuurlijk volstrekt onacceptabel en verwerpelijk,” twittert Kamerlid Tom van der Lee. Ook al “is het bepaald niet mijn lijfblad.”

De politie noemt het inrijden van een bestelauto op de glazen pui van het pand van De Telegraaf een gerichte actie. Vanochtend rond 4.00 uur reed de auto door de pui van het pand aan de Basisweg in Amsterdam en vloog in brand. De vlammen kwamen tot zeker 14 meter hoog, zegt een politiewoordvoerder. De brandweer had het vuur snel geblust. Veel ruiten zijn gesneuveld. De bestuurder van de bestelauto is gevlucht in een donkerkleurige Audi (en geen BMW, zoals de politie eerder meldde). Het zou om twee daders gaan. Een die de bestelauto bestuurde en de bestuurder van de Audi. De Audi is in eerste instantie gezien komende uit de richting van het centrum en is met hoge snelheid weggereden richting de A10. Of de auto de A10 is opgereden is niet bekend. De politie zoekt getuigen die iets gezien hebben of beelden hebben opgenomen via bijvoorbeeld een dashcam.

Hoofdredacteur Paul Jansen van De Telegraaf zegt in een eerste reactie: “We weten niet uit welke hoek dit komt. Het is duidelijk dat we niet overal vrienden hebben. We zullen moet afwachten wat het onderzoek van de politie uitwijst, maar we gaan door met ons werk. We laten ons niet intimideren.” En: “We weten nog niet precies wat de omstandigheden zijn, maar dit kan geen toeval zijn. Je moet moeite doen om daar te komen. Alles wijst op opzet en wat mij betreft op een aanslag.”

Ook de redactie van Voorburgs Dagblad wenst de collega's van De Telegraaf sterkte.

(Bron: ANP)


Foto: Digitaal Dagblad