Huiszoekingen terreurverdachten afgerond

mainImage
Huiszoekingen terreurverdachten afgerond

De huiszoekingen bij de zeven verdachten die zijn opgepakt vanwege het plannen van een aanslag, zijn in de nacht van donderdag op vrijdag afgerond. ,,Mededelingen hierover kunnen op dit moment nog niet worden gedaan'', laat de politie weten.

De verdachten zijn tussen de 21 en 34 jaar. Ze werden donderdag aan het einde van de middag opgepakt in Arnhem en Weert. Drie verdachten komen uit Arnhem, twee uit Rotterdam, een uit Vlaardingen en een uit Huissen. Ze worden vrijdag voorgeleid in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie gaat de rechter-commissaris vragen alle zeven mannen vast te houden. Ze worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Volgens het OM wilde het zevental bij een grote terroristische aanslag op een niet nader genoemd evenement machinegeweren (kalasjnikovs) en bomvesten gebruiken. Op een andere plaats wilden ze een autobom laten ontploffen. Welk evenement de mannen op het oog hadden, is nog onderwerp van onderzoek. Het OM kan daar geen mededelingen over doen.

De groep kwam in beeld door informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over een 34-jarige Irakees uit Arnhem. Die man, Hardi N., werd in 2017 door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot een celstraf van 24 maanden, waarvan 21 maanden voorwaardelijk, voor een poging tot uitreizen naar het strijdgebied waar terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) actief is. Dat geldt ook voor twee andere verdachten.


Foto: Digitaal Dagblad