Hugo Borst geeft lezing bij yardenhuis Ockenburgh

mainImage
Hugo Borst geeft lezing bij yardenhuis Ockenburgh

Met de boeken ‘Ma’ en ‘Ach moedertje’, over zijn moeder die aan alzheimer leed, heeft Hugo Borst veel mensen geraakt. Hiermee zette hij de ziekte Alzheimer maar ook mantelzorgers op de kaart. Op dinsdag 13 november deelt Hugo Borst op uitnodiging van Vereniging Yarden in Den Haag zijn verhaal.

In 2017 leden in Nederland 270.000 mensen aan dementie. Zeventig procent van deze groep woont thuis en wordt verzorgd door naaste familie en/of omgeving. De overige 30% wordt verzorgd in verpleeg- en of verzorgingshuizen. De verwachting is dat het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing in de toekomst explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. (Bron: alzheimer Nederland).

Over Hugo Borst en zijn boeken
Hugo Borst (1962) is schrijver, columnist, redacteur en voetbalcriticus. Hij is heel bekend met de ziekte dementie en de situatie in een aantal verzorgingshuizen. Hugo Borst zorgde jarenlang voor zijn moeder, die aan dementie leed. Hij schreef er twee boeken over: ‘Ma’ en ‘Ach moedertje’. Op ontroerende en vaak geestige wijze schrijft hij over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest en de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis. Ondertussen haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd en de betere tijden met zijn moeder.
In het vervolg 'Ach, moedertje' volgt Borst het dagelijkse leven van zijn moeder en dat van haar acht medebewoners. Van heel dichtbij bekijkt en schrijft Hugo over zijn moeders achteruitgang, over het verdriet om wat verloren gaat, de terugkerende valpartijen én het plezier wat er is in de bonte woongroep. Maar er is ook ergernis. Borst maakt zich kwaad over de gigantische werkdruk van de verzorgenden in het verpleeghuis, en de arrogantie van de zorgbestuurders.
Datum en locatie
De avond door Hugo Borst wordt aangeboden door Vereniging Yarden. Locatie: yardenhuis Ockenburgh, Ockenburghlaan 21 in Den Haag. Datum: dinsdag 13 november van 19.30 uur tot 21.30 uur. Vanaf 19.00 uur staat er voor bezoekers koffie en thee klaar. Om teleurstelling te voorkomen meldt u zich vooraf aan via yarden.nl/hugoborst.

Over Yarden
Met bijna 100 jaar ervaring en een vereniging van bijna één miljoen leden is Yarden dé uitvaartorganisatie van heel Nederland. Als afscheidsspecialist ondersteunt en inspireert Yarden bij het organiseren en verzorgen van een passende begrafenis of crematie. Door voorlichting en het initiëren van diverse activiteiten en evenementen wordt bewustwording over leven, dood en afscheid bevorderd. Yarden maakt een persoonlijk afscheid voor iedereen bereikbaar en betaalbaar, omdat een goed afscheid mensen verder helpt. Met 200 vrijwilligers, 900 medewerkers (waaronder 102 lokale uitvaartverzorgers), 41 uitvaartcentra, 24 crematoria en 7 begraafplaatsen in Nederland zit Yarden altijd in de buurt. Voor meer informatie: www.yarden.nl.


Foto: Digitaal Dagblad