HMC draagt kennis over voor verbeteren kankerzorg

mainImage
HMC draagt kennis over voor verbeteren kankerzorg


Onlangs is Mirjam Mast van de afdeling Radiotherapie van HMC afgereisd naar Teheran voor het PARIMIC congres.

PARIMIC staat voor Perspectives of Advanced Radiotherapy in Middle Income Countries. Eén van de doelen van de opdrachtgever het International Atomic Energy Agency (IAEA) is om de kwaliteit van zorg rondom het toepassen van ioniserende straling wereldwijd te verbeteren. Ioniserende straling wordt gebruikt om tumorcellen te doden bij bestraling van patiënten met kanker. Dit meldt de website van het HMC

Radiotherapeutische behandeling voor patiënt in Iran verbeteren

Op het PARIMIC congres kwamen klinisch fysici, radiotherapeuten en radiotherapeutisch laboranten bij elkaar die het als hun verantwoordelijk zien om hun kennis te delen over hoe je met de vaak beperkte aanwezige middelen de radiotherapeutische behandeling voor de patiënt in het betreffende land kan verbeteren. Door slechte communicatie tussen de verschillende disciplines en de beperkte middelen is het moeizaam te voldoen aan de hoge standaard zoals we deze kennen in de westerse landen.

Ook praktische handvatten

“Terugkijkend laat ik mijn Iraanse collega’s met een goed gevoel achter, vertelt Mirjam Mast. “Er is veel gediscussieerd met elkaar en de vereisten om de gehele keten veilig en zorgvuldig te doorlopen zijn heel duidelijk neergezet door de diverse experts. Maar ook meer praktische handvatten zijn gegeven waar direct aan gewerkt kan worden. Ik blijf contact houden met de afdelingen in Iran om te bespreken welke stappen noodzakelijk zijn.

irak_2.jpg

Gezichtsveld verbreed

“De reis naar dit land heeft mijn gezichtsveld verbreed, zegt Mirjam Mast. “De gastvrije bevolking geeft aan dat zij zich niet vereenzelvigen met de regering. En zijn er erg op gebrand dat men dit begrijpt. Het greep mij aan wat sancties met een land, maar ook zeker met de zorg doen. De Iraanse munt rial is in twee jaar tijd heel sterk gedevalueerd en de verwachte sancties van november dit jaar zullen de rial nog verder laten devalueren. Ondanks deze moeilijke omstandigheden overheerst het gevoel dat iedereen de schouders er onder wil zetten om de verbeteringen door te voeren. Zodat optimale zorg kan worden geboden aan de kankerpatiënten in Iran.
Foto: Digitaal Dagblad