Gemeente: 'Wegens hoge kosten plantvakken geen water'

mainImage
Gemeente: 'Wegens hoge kosten plantvakken geen water'

De gemeente heeft de afgelopen weken, wegens te hoge kosten, zogenaamde oudere plantvakken in de wijken niet van water voorzien. Dit blijkt uit antwoorden van het College aan GroenLinks raadslid Marie-Christine van der Gronde die hier vragen over had gesteld. Tevens gaf het College aan dat er voor dieren, zoals bijvoorbeeld de fauna in de gemeente, geen aparte maatregelen zijn genomen.

De vragen en antwoorden luiden.

Welke maatregelen worden genomen om de dieren, planten en bomen te beschermen tegen de aanhoudende warmte en droogte?

Het college herkent de warmte en droogte problematiek in onze gemeente. De aandacht voor met name kwetsbare ouderen is daarbij onze grootste zorg. Het nationale Hitteplan kan daarbij van dienst zijn. Plantvakken die het afgelopen plantseizoen zijn aangelegd krijgen extra watergiften. Desondanks hebben de nieuwe plantvakken het zwaar. De oudere plantvakken krijgen geen water omdat het geven van watergiften aan alle droge plantvakken en gazons te kostbaar is en daarvoor ook onvoldoende watergeef-capaciteit beschikbaar is.

Bovendien worden er ook al adviezen gegeven in het land om zo min mogelijk water te onttrekken uit waterpartijen. Na de zomer zal blijken hoe groot de schade is en welke planten het niet hebben gered. Planten en zeker de gazons hebben een groot herstellend vermogen na een periode van droogte. Voor dieren worden geen specifieke maatregelen genomen. Er zijn momenteel ook geen signalen dat de fauna in de openbare ruimte onder druk staat door de aanhoudende droogte.

Welke maatregelen worden genomen om te voorkomen dat blijvende schade wordt gedaan aan de biodiversiteit in Leidschendam-Voorburg als gevolg van aanhoudende warmte en droogte?

Rijkswaterstaat en de waterschappen bereiden zich voor op een landelijk watertekort. De waterschappen Delfland en Rijnland bewaken de waterkwaliteit en roepen inwoners op dode vissen, vogels of naar zuurstof happende vissen bij hen te melden. Plantenvakken of delen daarvan, die het uiteindelijk niet zullen redden, herstellen wij in de winter 2018/2019 en hopen daarbij dat in de toekomst de zomers weer voldoende neerslag geven en de hittestress beperkt blijft.


Foto: Digitaal Dagblad