Geen asbest aangetroffen bij CBS-gebouw

mainImage
Geen asbest aangetroffen bij CBS-gebouw


Bij uitgebreid onderzoek rondom het voormalige CBS-gebouw is geen asbest aangetroffen. De gemeente liet gisteren op verschillende plekken in de wijk monsters nemen na een signaal dat er mogelijk asbest aanwezig is. Daarnaast heeft de sloper onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren, waaruit ook blijkt dat er geen asbest aanwezig is. Burgemeester Klaas Tigelaar: “In dit soort zaken neem ik geen enkel risico. De veiligheid en communicatie richting omwonenden staan voor mij voorop. Dat maakte dat ik gisteren heb besloten direct te handelen en omwonenden meteen te informeren.”

Aanleiding van het onderzoek

De gemeente heeft donderdagmiddag 5 juli een signaal ontvangen van de fractie van GBLV dat er mogelijk asbest was aangetroffen bij het voormalige CBS-gebouw. Burgemeester Klaas Tigelaar nam direct actie en liet door een onafhankelijk gecertificeerd asbestbedrijf uitgebreid onderzoek doen op verschillende plekken in de wijk. Er zijn zowel lucht- als stofmonsters afgenomen. Het sloopbedrijf liet zelf ook nog monsters afnemen door een ander gecertificeerd bedrijf. Uit beide onderzoeken blijkt dat er geen asbest is rond het CBS-gebouw. Er is dus geen reden voor bezorgdheid.

Gemeente informeert bewoners

Omwonenden worden via de website en een brief direct geïnformeerd over de uitkomst van het onderzoek. Daarnaast waren vertegenwoordigers van de gemeente en een asbestspecialist vanochtend aanwezig in de wijk om eventuele vragen van bewoners te beantwoorden.

Volle aandacht voor sloop CBS gebouw

De sloop van het CBS-gebouw heeft vanaf het begin de volle aandacht van de gemeente. Voorafgaand aan de sloop is er asbestonderzoek uitgevoerd, zoals gebruikelijk is bij de sloop van een gebouw. De gevonden asbest is toen volgens zorgvuldige richtlijnen verwijderd. Hoewel er veel maatregelen zijn genomen om de overlast zoveel mogelijk te beperken, ervaren omwonenden overlast van stof. Ook in de komende tijd zal hier extra aandacht voor blijven. De gemeente blijft met de sloper in overleg om de overlast van stof verder te beperken.

 

 


Foto: Digitaal Dagblad