Eerst evaluatie over duurdere sigaretten

mainImage
Eerst evaluatie over duurdere sigaretten

Het is nog niet zeker dat de prijs van een pakje sigaretten de komende jaren stijgt naar 10 euro. Dat blijkt uit het Nationaal Preventieakkoord van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). De prijs gaat in 2020 via de accijns met een euro omhoog. Maar ,,alvorens de prijs verder verhoogd kan worden tot 10 euro in 2023, zal het kabinet in 2021 een evaluatie uitvoeren’’, zo staat in het document.

De stevigste maatregelen worden tegen roken genomen, voor overgewicht en problematisch alcoholgebruik zijn de stappen minder dwingend. Zo komt er bijvoorbeeld geen suikertaks op frisdranken om overgewicht tegen te gaan. Wel wordt gestreefd om in 2025 30 procent minder suiker in frisdrank te hebben.

Blokhuis begon een jaar geleden met de eerste gesprekken. De meeste belangrijke maatregelen waren de afgelopen weken al uitgelekt, en op het uiteindelijke resultaat was al voor de officiële presentatie vrijdag stevige kritiek, van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu tot de tabaksfabrikanten.


Foto: Digitaal Dagblad