Den Haag gaat betalen om overlast windmolen te beperken

mainImage
Den Haag gaat betalen om overlast windmolen te beperken

De gemeente Den Haag maakt, onder druk van het College van Leidschendam-Voorburg, een gebaar naar de omwonenden in het Zeeheldenkwartier in Leidschendam die al enige jaren last ondervinden van de enorme windmolen in hun 'achtertuin'.

Den Haag wil nu de kosten op zich nemen om in de geplaagde wijk, waar de emoties soms hoog oplopen over de windmolen, bomen te laten plaatsen. Deze bomen zouden de overlast dan moeten beperken. Er wordt door de Haagse wethouder Liesbeth van Tongen geld vrijgemaakt voor de komst van de bomen, waardoor het uitzicht voor de bewoners anders zal worden.

De achterliggende gedachte is echter dat bewoners ten einde raad zijn als het gaat om de zogenaamde 'slagschaduw' die in hun huiskamer komt. Zodra de zon schijnt en de windmolen draait, dan worden de bewoners in de Leidschendamse wijk helemaal gek van de schaduw in hun woonkamers. Zij strijden hier al jaren tegen en diverse inwoners zijn er inmiddels door verhuisd.

De windmolen staat nu twee jaar op deze locatie. De bewoners uit Leidschendam willen dat de windmolen wordt verplaatst. Verplaatsen of stilzetten betekent echter een schadepost tussen de 800.000 euro en 3 miljoen euro. Dit zal dan ook niet gaan gebeuren. Althans, als het aan de gemeente Den Haag ligt.

Inmiddels zijn ook de klachten vanuit de Haagse wijk Leidschenveen toegenomen. Hier wordt geklaagd over een toenemende vervuiling die door de draaiende windmolen zou zijn ontstaan.

Door Bart Bakker


Foto: Digitaal Dagblad