Cesar Zuiderwijk met 2000 drummers op strand

mainImage
Cesar Zuiderwijk met 2000 drummers op strand
Voorburger Cesar Zuiderwijk, drummer van de Golden Earring, gaat zondag 9 september met 2000 collega’s een concert geven op het strand van Scheveningen. Hij maakte er speciaal het muziekstuk Four Horizons voor, dat twee uur duurt. Ruim een kwart eeuw geleden speelde Zuiderwijk al eens met duizend drummers op de Rotterdamse Wereldhavendagen. “Dat optreden uit 1992 wilde ik altijd nog eens overtreffen.” Dat gaat nu dus eindelijk definitief lukken, tijdens de viering van het tweehonderdjarig bestaan van Scheveningen als badplaats. Iedereen met drumervaring kon zich aanmelden voor het evenement. De slagwerkers zijn ingedeeld in vier ‘werelddelen’ en spelen op Europese en Amerikaanse drumstellen of snaredrums, Japanse taiko’s en tom-toms, Braziliaanse sambadrums en conga’s of Afrikaanse djembés.

Hoe het uiteindelijk precies zal uitpakken met al die verschillende enthousiastelingen, dat is ook voor Zuiderwijk zelf afwachten. “We horen het ‘s middags pas bij de repetitie. Alle drummers krijgen de stukken thuis om te oefenen. Met muzieknoten en voor wie geen noten kan lezen, audio. We spelen in de voorstelling steeds een paar maten voor, waarna steeds meer drummers mee gaan doen. Zo kan het dus ook niet zo gauw fout gaan.”

Voor de djembétrommels kan hij nog wel wat muzikanten gebruiken, meldt Zuiderwijk, die inmiddels droomt van een vermelding in het Guinness Book of Records.Foto: Digitaal Dagblad