Bloed gaat sneller stromen bij de Damzwabbers

mainImage
Bloed gaat sneller stromen bij de Damzwabbers

Het zal de de Damnzwabbers als muziek in de oren klinken. Het zuiden van Nederland staat vandaag in het teken van de elfde van de elfde. Traditioneel wordt op 11 november om 11.11 uur in Limburg en Brabant het carnavalsseizoen afgetrapt. Dit betekent dat ook bij de leden van de Leidschendamse carnavalsvereniging het bloed weer sneller gaat stromen.

Op het Vrijthof in Maastricht ,,sjoenjkelen'' zondag vele duizenden verklede carnavalisten uit heel Limburg op de muziek van regionale muzikanten van naam en faam.

Ook elders in Limburg en Brabant worden in veel steden de kelen alvast gesmeerd met het zicht op de komende carnaval. In Brabant hebben de Raden van Elf hun eerste vergaderingen, en wordt op veel plaatsen de nieuwe Prins Carnaval gekozen. Vooral plaatsen als Den Bosch, voor de gelegenheid omgedoopt tot Oeteldonk, Kielegat Breda en Kruikenstad Tilburg lokken vele duizenden feestvierders de binnenstad in. Lampegat Eindhoven laat uitgaanscentrum Stratumseind uit zijn voegen barsten tijdens het Elluf Elluf-feest. In Roosendaal wordt op 11 november traditiegetrouw de Tullepetaon gewekt.

In Roermond en Heerlen willen ze de eerste zijn: daar verzamelden feestvierders zich zaterdagavond al om ,,oud op nieuw'' te vieren, muzikaal begeleid door lokale artiesten, en vooral veel bier. Zondag overheersen ook in Sittard, Venlo, Kerkrade en andere Limburgse steden de kleuren groen, rood en geel. En dat is slechts een greep uit de talloze activiteiten die beide provincies onderdompelen in een hossend en kleurrijk carnavalsfeest. Overigens deint het van oorsprong katholieke volksfeest ook uit naar het noorden, tot aan Groningen toe. Zo kent tot Sassenheim omgedoopt Zwolle ook een feest op 11 november.


Foto: Digitaal Dagblad