Bezorgd over gevaren kunstgras

mainImage
Bezorgd over gevaren kunstgras

Een discussie die eerder in Leidschendam-Voorburg speelde, blijkt nu in Den Haag een grote omvang te krijgen, namelijk het afschaffen van kunstgras op de sportvelden. In Leidschendam-Voorburg werd uiteindelijk besloten om geen algeheel verbod in te stellen.

D66 Den Haag wil echter dat er in de stad geen kunstgrasvelden meer worden aangelegd met rubberbanden(korrels) in de onderlaag, tot precies duidelijk is welke gevaren er zijn. Afgelopen week publiceerde het RIVM een onderzoek naar de milieueffecten van rubbergranulaat. Een van de conclusies is dat het gebruik van rubbergranulaat in kunstgrasvelden leidt tot verhoogde concentraties vervuilende stoffen in de bermen rond de velden. “De gemeente moet snel bodemonderzoek laten doen bij velden, in en rondom Den Haag, waar rubbergranulaat is verwerkt in de onderlaag,” stelt raadslid Daniel Scheper (D66).

Het RIVM heeft aangetoond dat gevaarlijke stoffen zoals kobalt en zink vrij komen uit de onderlagen van de velden. De verhoogde concentraties kunnen, naast negatieve milieueffecten, ook schadelijk zijn voor de volksgezondheid. “We mogen echt geen risico’s nemen. De gemeente moet snel om tafel met omliggende gemeente en samen kijken welke oplossingen er zijn,” aldus Scheper. Ook raadsleden in Leiden, Delft en Leidschendam-Voorburg willen van hun gemeente weten wat er gedaan kan worden om de risico’s uit te bannen.

Statenlid Anneke Wijbenga (D66) maakt zich ook zorgen over de situatie in de regio. “Mogelijk kan er een plan van aanpak worden opgesteld om te zorgen dat geen enkel veld nog de vervuilende onderlaag heeft. Dit onderwerp moet op de agenda blijven tot het is opgelost,” laat zij weten


Foto: Digitaal Dagblad