Beleidsmakers ziekenhuizen zwaar onder vuur

mainImage
Beleidsmakers ziekenhuizen zwaar onder vuur

Nadat de actie werd opgestart om de ziekenhuizen Bronovo en Antoniushove te behouden, is de online petitie vanochtend meer dan 23.000 keer getekend. Tevens zijn er meer dan 600 mails binnengekomen. Ik had zelf de eer om live in het programma ‘Muijs in de Morgen’ bij Omroep West te zitten en kort daarna ook in het journaal van de regionale omroep. Mensen klampen me aan op straat, in de kroeg en in de supermarkt en wensen mij alle succes toe. Ik voel me bijna een actievoerder of zoiets, maar dat wens ik niet te zijn. We hebben met Voorburgs Dagblad gewoon een online petitie en een mailactie gestart en hadden totaal niet verwacht dat de acties zo overweldigend zijn....Onze partner Dagblad070 heeft vervolgens de actie overgenomen.

Het zit mensen namelijk hoog, nee heel hoog, dat Antoniushove en Bronovo met sluiting worden bedreigd. Als journalist is het daarom bijzonder interessant om dit proces te volgen.

Het werd meteen al duidelijk dat duizenden mensen uit Den Haag en de omliggende gemeenten de beide ziekenhuizen willen behouden. Zij voelen zich hierin gesteund door de grootste fractie van de gemeente Den Haag, Groep de Mos. Tevens kwam er gisteren een verklaring van wethouder Juliette Bouw van Leidschendam-Voorburg, die ook haar steun uitsprak en uitlegde waarom de ziekenhuizen behouden moeten blijven.

De online petitie en de mailactie zullen de komende weken nog doorgaan. De vraag is echter,  die duizenden mensen zich afvragen,  waar de kansen liggen dat de verantwoordelijke Raad van Bestuur van de HMC groep en of de beleidsmakers eind januari de beslissing nemen om de beide ziekenhuizen open te houden.

De oplossing lijkt in het ‘boerenverstand’ te zitten, want Antoniushove en Bronovo maken deel van uit van een regio met 1,4 miljoen inwoners en de wetenschap dat het Westeinde (dat het centrale ziekenhuis zou moeten worden) inmiddels overvol is. Tevens is het Westeinde enorm slecht bereikbaar door de slechte verbindingswegen in het enorm drukke Den Haag. De chauffeurs van de ambulancediensten moeten nu al in de leer bij Max Verstappen om patienten met spoed naar het Westeinde te brengen.

Mocht je bijvoorbeeld in Leidschendam-Voorburg, Stompwijk, Rijswijk, het Bezuidenhout, Mariahoeve, Voorschoten en Wassenaar wonen dan ben je aan de goden overgeleverd als je straks met spoed naar het Westeinde moet worden gebracht. ,,De huidige beleidsmakers van HMC hebben straks doden op hun geweten, omdat nabije gelegen ziekenhuizen werden gesloten’’, is een opvallende passage die in veel mails is te lezen.

De vele mailschrijvers hebben nog tientallen andere beweegredenen gegeven waarom Antoniushove en Bronovo moeten blijven. Voorburgs Dagblad zal hier de komende weken zeker aandacht aanbesteden. Bijzonder opvallend zijn de uitspraken van hoogleraar Wim Groot in het AD van vanochtend die stelt dat Den Haag teveel ziekenhuizen heeft en dat het daarom geen probleem zou zijn als Bronovo en Antoniushove zouden sluiten. Wim Groot is aan de universiteit van Maastricht verbonden en komt dus kennelijk niet vaak in Den Haag. Hij gaat er zomaar aan voorbij dat het hier gaat om een regio gaat waarin 1,4 miljoen inwoners gebruik maken van de zorg. Groot heeft het ook over de kosten e.d Een hele bijzondere conclusie van een hoogleraar waarvan je je kunt afvragen of deze man niet buiten de realiteit staat. Ik ben hier echt van geschrokken, want Wim Groot zal iemand zijn die ook Colleges geeft aan studenten.

Er komen inmiddels opvallende feiten naar boven over het beleid van HMC. Zo zijn er gisteren allerlei brieven naar mij gelekt, waaruit blijkt dat de inspectie amper een jaar geleden heeft geconcludeerd dat de zorg in het Westeinde onvoldoende is. Moet dit ziekenhuis Westeinde,waar ook tientallen serieuze klachten bij mij over binnenkomen, straks het centrale punt worden en de zorg van Bronovo en Antoniushove vervangen? Het oordeel van de Inspectie was in ieder geval behoorlijk hard. Juist daarom is iedereen ook zo blij met Bronovo en Antoniushove.

Bart Bakker is journalist en eindredacteur van Voorburgs Dagblad


Foto: Digitaal Dagblad