Actiegroep haalt bakzeil: 'kinderen mogen indiaantje blijven spelen'

mainImage
Actiegroep haalt bakzeil: 'kinderen mogen indiaantje blijven spelen'

Ook in Leidschendam-Voorburg kinderen kunnen  in de speeltuinen, op straat, bij de kinderdagverblijven en in pretparken zoals Drievliet gewoon indiaantje kunnen blijven spelen. Het cowboys- en indianenfeest dat TivoliVredenburg vorig jaar juni organiseerde, was namelijk niet strafbaar. Dat concludeert de officier van justitie in Utrecht na aangifte van de actiegroep De Grauwe Eeuw, die hiermee bakzeil haalt.

De aangifte wordt verder niet behandeld. Kinderen die het feest bezochten hadden het verzoek gekregen zich te verkleden als cowboy of indiaan. Dat ging volgens de actiegroep om racistische stereotyperingen. “Ook zou Tivoli bij kinderen hiermee de associatie oproepen dat volkerenmoord iets leuks is,” zo omschreef het Openbaar Ministerie (OM) de aangifte.

De verkleedpartij kan niet worden gezien als negatieve stereotypering van cowboys of indianen, oordeelt het OM. Evenmin is te bewijzen dat het de bedoeling was om een groep te beledigen of volkerenmoord als iets ‘leuks’ neer te zetten. “Als kinderen zich verkleden dan is dit een spel en houdt dat geen goedkeuring van geweld tegen enige groep in.” TivoliVredenburg heeft inmiddels besloten geen cowboys- en indianenfeesten meer te geven.

De voorman van actiegroep De Grauwe Eeuw deed vorig jaar nog een oproep om Sinterklaas te vermoorden. Ook sommeerde hij de gemeente Den Haag alle straatnamen te veranderen die verwijzen naar Nederlands koloniale verleden.

Fractievoorzitter Richard de Mos van Groep de Mos sprak bij die gelegenheid van een “staatsgevaarlijke groepering die onrust veroorzaakt in heel het land en de samenleving probeert te ontwrichten.”

Bron/ foto: ANP

 


Foto: Digitaal Dagblad